StoryEditorOCM
ZdravljeDodaci prehrani

Vitamini su ključni za vaše zdravlje, ali ako ih uzimate bez razmišljanja mogu izazvati probleme: evo koje nikako ne biste trebali konzumirati istodobno

Piše PSD
13. lipnja 2021. - 12:35

Od 13 esencijalnih vitamina, vitamini A, D, E i K topivi su u mastima. Preostali vitamini - vitamin C i vitamini B skupine (B6, B12, biotin, folati, niacin, pantotenska kiselina, riboflavin i tiamin) topivi su u vodi. Svjesni smo važnosti njihova uzimanja, a posebno je to postalo bitno u vrijeme kada je zdravlje ušlo u fokus, tijekom pandemije. Ako hrana koju konzumiramo nije dovoljna da bi nam dala pravu dozu, okrećemo se suplementima. Vitamini su zdravi, pa o njihovom uzimanju ne razmišljamo previše i zato možda zanemarujemo da neke vitamine ne bismo trebali uzimati zajedno.

Započnimo s vitaminima topivima u mastima koje tijelo skladišti duže od onih topivih u vodi. Ako uzimate vitamin K s vitaminima D, E i A, vaše tijelo možda neće apsorbirati toliko vitamina K kao što bi to činilo kada biste ih uzimali odvojeno. Štoviše, većini ljudi nedostaje vitamina K, piše Health Digest. On je presudan zato što pomaže u zgrušavanju krvi. Ako ga uzimate u tu svrhu treba pripaziti s konzumacijom vitamina E. Doza od 800 miligrama ili više vitamina E mogu vam razrijediti krv, anulirajući bilo kakve prednosti vitamina K.

Vodotopivi vitamini C i B ne bi trebali stvarati nikakve probleme. To je zato što ih tijelo ne skladišti na isti način kao one topive u mastima. Za slučaj da ih uzmete u prevelikim količinama, višak se uklanja mokraćom.

S druge strane, zajedničko uzimanje doza folata i vitamina B12 može biti problematično, posebno kod starijih osoba, vegana i vegetarijanaca, kojima prijeti nedostatak B12. Problem nastaje kada velike doze folata prikrivaju na analizi krvne slike nedostatak vitamina B12. Ako nedostatak predugo ostane neotkriven, može dovesti do oštećenja živčanog sustava.

Iako se uzimanje vitamina može činiti bezazlenim, uzimanje previše pojedinačnih dodataka može biti štetno. Što je još važnije, možete doseći toksične razine nekih vitamina topivih u mastima. Osim toga, ako se hranite zdravo i raznovrsno, vjerojatno uopće ne trebate dodavati vitamine. Najbolje je prije nego što se odlučite na uzimanje vitamina u suplementima izvaditi krv i s nalazom se posavjetovati s liječnikom opće prakse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 07:05