StoryEditorOCM
Zdravljedržite se sezonskog

Veljača donosi obilje zdravog povrća i voća: ako želite ‘pucati‘ od zdravlja, već za danas isplanirajte sebi jelovnik

Piše MOZAIK SD
6. veljače 2023. - 07:00

Jesti plodove u sezoni znači konzumirati plodove koji u prirodnim uvjetima rastu u određeno doba godine. 

Jedete ih upravo onda kada su najzdraviji i najmanje štetni za vaše zdravlje.

Jesti sezonski znači imati bolji okus hrane, bolju kvalitetu hrane – svi stručnjaci se slažu da je hrana znatno bolje kvalitete kada se jede u doba godine kada je predviđeno da raste, imat ćete bolju cijenu hrane a doprinosite i zaštiti okoliša - jer uzgajanje namirnica u prirodnim uvjetima zahtijeva upotrebu manje kemikalija.

Iako je zima ‘mrtvo‘ razdoblje za brojne plodove, veljača ipak donosi obilje ukusnog i zdravog voća i povrća. 

KIVI

Kivi je dna od najzdravijih namirnica.

Prepun je antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego naranča i drugi citrusi. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti.

Štiti oči, štiti od raka, štiti kardiovaskularno zdravlje, dišni sustav, probavni sustav, regulira krvni tlak i snižava kolesterol.

GREJP

Grejp je izvrstan izvor vitamina C,  zbog kojeg nosi titulu snažnog zaštitnika imuniteta.

Osim toga, ovaj vitamin brine o zdravlju srca te pomaže u liječenju astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Plodovi grejpa obiluju i vitaminom A koji je neophodan za zdrav vid, rast i razvoj kostiju.

Osim što stimulira metaboličke procese, grejp zahvaljujući kaliju i enzimima u svom sastavu u značajnoj mjeri potiče sagorijevanje masnoća.

KRUŠKE

Kruške su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin.

Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, klor, željezo, magnezij, natrij i sumpor.

Kruške su bogate pektinom koji učinkovito smanjuje razinu lošeg kolesterola.

BROKULA

Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula može usporiti oštećenje stanica izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti.

Ovo povrće sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C nego naranča pa jača obrambenu sposobnost organizma.

CIKLA

Sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Bogata je vitaminom C, željezom i magnezijem. Obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.

Cikla može poslužiti kao salata. 

RUKOLA

Ovo je jedna od najpristupačnijih namirnica. Raste na gotovo svim travnatim površinama.

Sadrži jako malo zasićenih masnih kiselina. Odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K.

Također obiluje folnom kiselinom, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem i manganom.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock
image
/Shutterstock
image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 07:47