StoryEditor
Zdravljebrain freeze

Što kad vam se od sladoleda 'smrzne mozak'? Nezgodan i bolan fenomen neke ljude pogađa jače no druge, evo i zašto te kako mu brzo doskočiti

Piše PSD
10. srpnja 2019. - 14:59
brainfr

Jeste li čuli za 'brain freeze'?  Kako god da odgovorite na ovo pitanje, kladimo se da vam je poznato na što se odnosi: jaku bol koja se javlja nakon što prebrzo pojedemo sladoled. Kad vam se uslijed pohlepnog obračuna s ledenom poslasticom učini da nam se 'mozak smrzava', sjetite se što o tome kažu stručnjaci.

Dakle, 'brain freeze', koji ima čak i znanstveni naziv: sphenopalatine ganglioneuralgia, nastaje kad se jako hladna hrana u ustima ne stigne zagrijati pa dolazi u kontakt s brojnim kapilarima u gornjem nepcu. Kapilari se naglo stisnu, a potom, nakon što je zalogaj progutan, naglo opuste što izaziva stimulaciju okolnih živčanih završetaka. Oni u mozak šalju signal, a rezultat je iznenadna jaka bol. Zašto boli u mozgu, a ne u ustima? Zato što mozak, objašnjava Dr. Kris Rau za Refinery, ponekad ima problema s lociranjem mjesta s kojeg dolazi podražaj.  

Koliko god da je neugodna, ova pojava nije opasna, tvrdi liječnik, a kod nekih ljudi bol je izraženija jer im se u nepcu nalazi više živčanih završetaka, a razlog je genetika. Također, 'sladolednoj glavobolji' skloni su i ljudi koji pate od migrene. Zanimljivo je da 'brain freeze' za vrijeme napadaja migrene može pomoći da migrena brže prođe.

I sad, što napraviti kad vam se 'smrzne mozak'? Možete pričekati da prođe, jer to će se relativno brzo dogoditi samo od sebe, a možete i iskušati ovaj savjet: zagrijte nepce. Zagrijat ćete ga za čas popijete li malo tople tekućinhe, a ponekad je dovoljno smo pritisnuti jezik o nepce.  

#SLADOLED#SD LITO#BRAIN FREEZE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 14:07