StoryEditorOCM
ZdravljeNEUROTOKSIN U RUČKU

Stavljamo je u rižote i omlete, marinadu za piletinu: svijet zaprepašten činjenicom da u sve popularniji začin neki proizvođači dodaju olovo!

Piše Lidija Gnjidić Krnić
28. rujna 2019. - 21:31

Nova studija sa Sveučilišta Stanford otkrila je da neki proizvođači začina u Bangladešu kurkumu, začin koji se naveliko koristi u Aziji, te je vrlo popularan i drugdje, miješaju s kemikalijom koja sadrži olovo, opasnim neurotoksinom koji može uzrokovati kognitivna oštećenja i druge ozbiljne bolesti i poremećaje kod ljudi.

Korištena kemikalija je industrijski žuti pigment zvan olovni kromat koji se počeo dodavati kako bi kurkuma dobila poželjnu žutu boju.

Kako se, naime, iznosi u novoj studiji, poplava u Bangladešu osamdesetih godina prošloga stoljeća rezultirala je usjevima kurkume koja je imala tamniju boju nego inače.

Proizvođači su, nastojeći osigurati prodaju, takvoj kurkumi tamnije boje dodali industrijski pigment kako bi boju začina učinili svjetlijom, življom. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:33