StoryEditor
ZdravljeTabu tema

Seks za vrijeme menstruacije: istraživanje pokazalo zašto nekim ženama nagon jača u 'onim danima u mjesecu'

Piše M.Me.
18. listopada 2016. - 00:19
shutterstock_269528072

Iako postoje brojni faktori nepovezani s hormonima koji utječu na seksualni nagon, ove kemijske tvari igraju bitnu ulogu u seksualnoj funkciji. Iako se znanstvenici dugi period nisu trudili saznati više o ženskim seksualnim žudnjama, novija istraživanja proučila su povezanost nagona s određenim periodima menstrualnog ciklusa.

U istraživanju koje je 2013. objavljeno u publikaciji 'Hormoni i ljudsko ponašanje', pokazalo se da uistinu postoji korelacija između 'onih dana u mjesecu' i osjećaja napaljenosti, piše The Guardian.

Proučavajući menstrualne cikluse i želju za seksualnim kontaktom na uzorku od 43 žene, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji došli su do dva otkrića. Estradiol, tip hormona estrogena kojeg proizvode jajnici, pozitivno korelira sa seksualnim apetitima, dok hormon progesteron potiskuje nagon. Količina ovih hormona u tijelu fluktuira za vrijeme ciklusa, što možete vidjeti u dijagramu.

 

U pravilu, žene će najveću želju za seksom osjećati za vrijeme ovulacije, u sredini ciklusa odnosno otprilike dva tjedna prije sljedeće menstruacije, upravo zbog utjecaja estradiola.

No za neke žene, crvena boja menstrualne krvi također potiče seksualni nagon, a dodatno motivirajući faktori su činjenica da je šansa za trudnoću najmanja u ovom periodu te činjenica da krv može poslužiti kao dobar lubrikant u odnosu.

Uz to, orgazam pomaže u olakšavanju bolnih grčeva koji prate mnoge žene za vrijeme mjesečnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 20:30