StoryEditor
Zdravljedr. torre u knjižnici

'Psihički poremećaj može se dogoditi svakome': ugledni hrvatski psihijatar i autor kontroverzne knjige održat će predavanje u Splitu

Piše PSD
2. prosinca 2019. - 11:10
torre-150709

U organizaciji Udruge obitelji osoba s duševnim teškoćama Lica duše, u srijedu 4. prosinca u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održat će se predavanje pod nazivom Život uz osobu sa psihijatrijskim poremećajem.

Predavač je dr. Robert Torre, ugledni psihijatar široj javnosti poznat kao dugogodišnji stručnjak za ovisnosti koji je zagovarao mekši pristup ovisnicima i harm reduction program te kao autor kontroverzne knjige “Prava istina o psihijatriji”. U knjizi dr Torre preispituje ulogu psihijatrije i zalaže se za opreznije korištenje psihofarmaka, zbog čega je ušao u žestok sukob s cijelom strukom. 

- Psihički poremećaj može se dogoditi svakome i u bilo koje vrijeme. Ne treba ga se stidjeti, niti je itko za njega kriv. Ali, kada se dogodi, destabilizirana je cijela obitelj. Članovi obitelji postaju tako reći druga žrtva poremećaja te nerijetko pate kao i sam oboljeli. U nastojanju da mu pomognu, često se iscrpe i pregore te im je potrebna pomoć i podrška - poručuju organizatori predavanja koje počinje u 18 sati.

Udruga Lica duše nevladina je i nestranačka organizacija koja okuplja obitelji osoba s duševnim teškoćama, njihovu rodbinu i prijatelje, stručnjake po profesiji i po iskustvu te sve ljude dobre volje koji žele unaprijediti duševno zdravlje pojedinaca, obitelji i društva u cjelini.

Temeljni ciljevi Udruge su pružanje podrške obiteljima osoba s duševnim teškoćama u svrhu izlaska iz izolacije, razmjene iskustava i prerade traumatičnih doživljaja te promicanja prava obitelji osoba s duševnim teškoćama, razvijanje i unapređenja različitih oblika skrbi, rehabilitacije i socijalne integracije osoba s duševnim teškoćama, senzibiliziranje društva za potrebe, iskustva i izazove osoba s duševnim teškoćama i njihovih obitelji te zalaganje protiv svih oblika stigmatizacije, diskriminacije i socijalne isključenosti.

Predavanje Život uz osobu sa psihijatrijskim poremećajem jedna je od aktivnosti u okviru projekata Stani uz mene! i (Pri)druži se! koje Udruga provodi uz financijsku podršku Grada Splita.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 00:14