StoryEditor
ZdravljeGAĐA SPECIFIČNU ANOMALIJU

Povijesni pomak u medicini i nova nada za oboljele uzbudili liječnike: u Europi odobren revolucionalni lijek koji djeluje na više vrsta karcinoma

24. rujna 2019. - 16:04
shutterstock_628013150

Nova vrsta lijeka protiv raka kojim se može liječiti široka lepeza tumora prvi put je odobrena za korištenje u Europi. Britanski liječnici koji testiraju novi lijek uzbuđeni su oko saznanja i rezultata do kojih su došli, javlja BBC. 

Navodno lijek pod imenom larotrectinib ima potencijal izliječiti više pacijenata i smanjiti nuspojave. Također, nije važno gdje se tumor razvio, sve dok u sebi nosi specifičnu genetičku abnormalnost na koju lijek cilja.

- Dobrobit za pacijente, a posebice za djecu, jest ta da možemo liječiti mnogo različitih vrsta raka jednim lijekom i mogla bi pomoći mnogima da imaju dulji i zdraviji život - kazao je šef britanskog zdravstvenog sustava Simon Stevens.

Među prvim pacijentima koji su imali prilike iskušati novi lijek je dvogodišnja Charlotte Stevenson iz Belfasta kojoj je dijagnosticiran dječji fibrosarkom, rak vezivnih tkiva.

'Drago nam je da smo probali!'

Prošle godine bila je na terapiji larotrectinibom u sklopu kliničkog ispitivanja lijeka u londonskoj bolnici Royal Marsden Sutton.

- Mogućnosti su nam bile ograničene pa smo odlučili da probamo i jako nam je drago da jesmo - kazala je za BBC njena majka Esther. 

- Imali smo prilike gledati Charlotte kako se razvija i raste, kako nadoknađuje izgubljeno vrijeme na različite načine. Iz dana u dan čudili bismo se njenoj energiji i volji za životom - dodaje Esther.

Tumor malene Charlotte prouzročila je genetska abnormalnost poznata kao NTRK fuzija gena. Naime, jedan dio njene DNK slučajno se spojio s drugim i promjena u genetskom kodu njenog tijela dovela je do rasta raka. 

Doista veliko otkriće

No, takve fuzije gena pojavljuju se i nekim vrstama raka mozga, bubrega, štitnjače i drugih oblika raka.

- Ovaj lijek je doista veliko otkriće i djeluje na široki niz oboljenja, nije ograničen na jednu vrstu raka - kazala je za BBC dr. Julia Chisholm, konzultantica za dječje tumore u bolnici Royal Marsden.

Pojava ove nove vrste lijeka označava povijesni pomak s pojedinačnog i drukčijeg tretiranja primjerice raka dojke, ili debelog crijeva, pluća i drugih vrsta prema preciznoj medicini koja iskorištava genetski sastav tumora svakog pacijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 04:20