StoryEditorOCM
Zdravljeginekomastija

Povećane grudi kod muškaraca mogu predstavljati znak ozbiljne bolesti, obratite pozornost, organizam nešto poručuje

Piše MOZAIK SD
11. svibnja 2023. - 07:30

Jetra je jedan od naših vitalnih organa koji obavlja više od 500 različitih funkcija. Stoga, ako dođe do oštećenja, to može imati posljedice na drugim dijelovima tijela.

U nekim slučajevima, može čak za posljedicu imati neočekivane promjene u prsima.

Ginekomastija

Smatra se da ginekomastija može biti jedna od komplikacija masne jetre. Ginekomastija je inače medicinski termin za povećanje prsnog tkiva kod muškaraca, što dovodi do toga da muškarac ima povećane grudi ili takozvane „muške dojke”, piše Živim.hr.

To je posljedica utjecaja bolesti na razinu estrogena kod muškaraca.

Estrogen je spolni hormon povezan s razvojem i reguliranjem ženskog reproduktivnog sustava, te može dovesti do rasta grudi kako kod žena tako i kod muškaraca. Bolest masne jetre ili ciroza može biti uzrok ginekomastije.

Kod bolesti jetre dolazi do povećanog lučenja steroidnog hormona androstenediona od strane nadbubrežnih žlijezda, povećane aromatizacije androstenediona u estrogen te u konačnici to može dovesti do neravnoteže u stvaranju estrogena i testosterona, a to može rezultirati rastom dojki kod muškaraca.

U svakom slučaju, web portal Patient.info upozorava da ginekomastija, poznatija pod nazivom „muške dojke” može biti znak ciroze, kao i toga da jetra jednostavno ne funkcionira onako kako bi trebala.

Simptomi masne jetre

Simptomi masne jetre mogu uključivati umor, gubitak apetita, bol u gornjem dijelu trbuha, osjećaj nadutosti, mučninu, žgaravicu, zatvor ili proljev.

Također, mogu se primijetiti i oteklina trbuha, žućkasta boja kože i očiju, tamni urin i blijeda stolica. Ako primijetite ove simptome, posavjetujte se s liječnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:20