StoryEditor
ZdravljePoslije snošaja

Potpuna zabluda ili koristan savjet? Odgovor je negdje između; Liječnik komentira jednu od najčešćih tema vezanih uz seks: To je čista predrasuda!

Piše J. V.
1. rujna 2019. - 19:48

Sigurno ste čuli za pravilo kako uriniranje nakon seksualnog odnosa "garantira" da ćete ostati lišeni infekcije koja će vas sljedećih dana mučiti i "slati" na WC češće no što ste navikli.

Osim što su vrlo neugodne, infekcije urinarnog trakta znaju biti i ekstremno bolne. Uglavnom su bezazlene i lako rješive, no neadekvatnim liječenjem mogu dovesti do brojnih komplikacija, upozorava Pliva. Kod zanemarenih slučajeva, liječenje je često dugotrajno, naporno i neugodno.

Sigurno ne biste jednu htjeli zaraditi iz čiste lijenosti. No trebate li odmah nakon spolnog odnosa "juriti" u toalet (tu se misli primarno na žene)? Stručnjaci za Self otkrivaju i taj podatak.

Je li riječ o jednoj od najvećih predrasuda kada je u pitanju seks ili o korisnome savjetu? Izgleda da ima istine i u jednome i u drugome. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SnapBack Kitty™️ EST 2016 (@snapbackkitty) on

"Seks se često navodi kao uzrok urinarnim infekcijama jer se tijekom odnosa u ženin urinarni trakt doista unosi povećan broj bakterija (iz anusa)", objašnjava Alan B. Copperman, liječnik u jednoj njujorškoj bolnici. Napominje i kako se bakterije prenose bez obzira na vrstu penetracije.

Pa dok savjetuje ženama da svakako u dogledno vrijeme posjete toalet, naglašava kako je trk u WC poslije snošaja - čista predrasuda. 

"Mokrenje prije i poslije seksa spriječava bakterijama prolaz do mjehura, no par ne bi trebao imati štopericu koja ih u tome ograničava", tumači doktor. Naročito upozorava kako se ne biste trebali prisiljavati da odete na WC ako u tom trenutku ne morate. 

"Možete se slobodno maziti, čak i kraće odspavati. Samo se pobrinite da prije čitave noći spavanja ipak odete na toalet", zaključuje.

Što još sprječava razvoj infekcije?

- nakon mokrenja, brišite se od naprijed prema nazad

- pijte puno vode

- izbjegavajte prečesto korištenje proizvoda za "žensku higijenu" (dezodoransi, vlažne maramice, dnevni ulošci...)

- ako se javlja često, popričajte sa svojim ginekologom o kontracepcijskim pilulama koje pijete

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 11:38