StoryEditorOCM
Zdravljeizvor zdravlja

Ovo je najzdravija riba iz konzerve, a nije skupa: čuva srce i odlična je za mozak, jedite je bar dva puta tjedno

Piše MOZAIK SD
25. ožujka 2025. - 20:10

Konzerviranjem hrana ostaje svježa i jestiva, posebice ona koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Nutricionistica dr. Jess Cording kaže da su, prema mišljenju struke, najzdravije konzervirane sardine, ali i ostale riblje konzerve koje su cjenovno pristupačan izvor proteina, ali i održive te ne zahtijevaju dugu pripremu ili kuhanje.

Kako objašnjava, korištenje ribljih konzervi u prehrani ima brojne zdravstvene dobrobiti.

image

Can of sardines in olive oil and olives on rustic table

/Shutterstock

“Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora plodova mora, osobito ako svježe sardine nisu dostupne”, rekao je dr. Cording.

Kad jedemo sardine, dodaje dr. Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje osigurava mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije ribe iz konzerve tjedno, pomiješane s tjesteninom ili same, a možete je dodati i raznim salatama, prenosi Krstarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
03. travanj 2025 17:32