Zdravljenabildajte libido

Ova sasvim obična namirnica može spasiti vaš seksualni život

Piše PSD, JL
25. kolovoz 2016. - 17:31
povrce00

Tikvice pripadaju vrsti Cucurbitaceae, a u botaničkom smislu smatraju se voćem. No u kuhinjama diljem svijeta, a tako i u Hrvatskoj, spremaju se na načine kao i ostatak povrtnih plodova.

Karakterizira ih duguljast oblik i zelena kora zbog čega vrlo nalikuju krastavcima. Njihov je plod bogat hranjivim tvarima, pa bi ih trebali češće uvrštavati na svoj jelovnik, piše Punkufer.

1. Potiču probavu 
U stotinu grama tikvica nalazi se gram prehrambenih vlakana zbog čega se ovo povrće preporučuje jesti osobama koje pate od problema s probavom. Ne samo da zasićuje, već i čisti crijeva od toksina.

2. Pomagač pri mršavljenju 
Više od 90 posto ploda tikvice čini voda pa se tako u stotinjak grama nalazi svega 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti na nešto zdravih masnoća s drugim ljetnim povrćem.

3. Snižava krvni tlak 
Odličan su izvor vitamina B i C te kalija, koji regulira rad srca te snižava krvni tlak i sprječava bolesti krvožilnog sustava. Većina nutrijenata nalazi se u kori pa nemojte guliti plodove tijekom pripreme.

4. Ubrzavaju zacjeljivanje rana 
Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina, koji potiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom. Također, ubrzava proces zacjeljivanja rana.

5. Čuvarica prostate

Možemo ih nazvati i muškom namirnicom jer mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate, koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.
 

Špacle s tikvicama 

Sastojci:

500 g špacli 
2 srednje tikvice 
2 češnja češnjaka 
1 šalica vrhnja za kuhanje 
2 žlice sjeckanog peršinova lista 
1 žlica sjeckanog svježeg bosiljka 
malo timijana 
1 žličica kurkume
maslinovo ulje 
maslac
sol 
papar

Priprema:

Tikvice izrežite na manje komade pa ih popržite kratko na maslinovu ulju. Dodajte češnjak, peršinov list i timijan, a nakon minutu, dvije ulijte vrhnje. Promiješajte ostavite još kratko na vatri pa posolite, popaprite, dodajte kurkumu i na kraju bosiljak. Špacle skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi pa ih potom kratko popržite na otprilike žlici maslaca. Prelijte špacle pripremljenim umakom.

#TIKVICE