StoryEditor
ZdravljeRijedak slučaj

Otac poznate pjevačice šokirao dijagnozom: 67-godišnji poduzetnik boluje od teške bolesti od koje rijetki muškarci obolijevaju, ali može i za njih biti fatalna; Pripazite na simptome

Piše J. V.
2. listopada 2019. - 13:27
shutterstock_174202361

Matthew Knowles, otac Beyonce Knowles, otkrio je javnosti da se bori s dijagnozom raka dojke, piše Independent.

67-godišnji Knowles gostovao je u emisiji "Good Morning America" u kojoj je i podijelio ove teške vijesti. Zasad je izašao samo kratki isječak u kojemu govori o svojoj bolesti, a gledatelji će uskoro moći pogledati i čitavu epizodu.

U njoj Knowles priča o problemima s kojima se nosi otkad mu je bolest dijagnosticirana i načinu na koji je priopćio obitelji. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Good Morning America (@goodmorningamerica) on

Biznismen je svoju bitku s bolešću koja vrlo rijetko pogađa muškarce otkrio upravo na prvi dan listopada, koji je inače mjesec borbe protiv raka dojke. 

Kako je moguće i da muškarci obolijevaju od ove potencijalno fatalne bolesti?

Iako tijekom puberteta ne razvijaju grudi poput djevojčica, i dječaci imaju manju količinu grudnog tkiva na prsima. Drugim riječima - do puberteta tijela su muških i ženskih osoba u tom pogledu identična. Pa iako svega 1% slučajeva raka dojke ide na muškarce, moguće je stoga da i oni razviju bolest, piše Independent.

Uzrok nastanka raka dojke u muškaraca nije poznat, no kao i kod žena, mogu se identificirati određeni rizični čimbenici koji povećavaju vjerojatnost javljanja. Najvažniji od njih je genetska sklonost za razvoj raka dojke koja se može utvrditi mutacijama BRCA1 i BRCA2 gena. Muškarci koji su u obitelji imali člana koji je obolio kandidati su za testiranje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PH Giorgia Di Tria 📸 (@giorgiaditria) on

Hormonski disbalans, odnosno veća količina estrogena, a smanjena testosterona u tijelu mogla bi također biti jedan od razloga, a tu je i debljina - povećava šanse za obolijenje onih koji imaju tu predispoziciju za čak 50%.

Najčešće obolijevaju muškarci između 60. i 70. godine života.

Simptomi su slični onima koji se javljaju kod žena.

Najčešći je kvržica na prsima koja se pojavljuje u blizini bradavice. Slijede curenje iz bradavice, njihova preosjetljivost ili uvučenost, oticanje na području prsiju, čirevi te povećani limfni čvorovi u području pazuha.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Girl power 🧠👩‍🎤 #BreastCancer #Awareness

A post shared by Munchies 21 (@munchies21_kw) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 17:46