StoryEditorOCM
ZdravljePutevi širenja

Oprez i brisanje hrane nakon povratka iz dućana ima nadogradnju: pripazite na obroke sobne temperature!; ‘Ne možemo isključiti infekciju...‘

Piše Javorka Luetić
9. travnja 2020. - 09:35

Iako je pandemija koronavirusa zahvatila gotovo cijeli svijet, teško je potpuno prekinuti veze kojima se prevozi hrana, čak i unatoč činjenici da su se neke državne granice potpuno zatvorile. U određenom trenutku svatko mora otići do trgovine s namirnicama, pa se mnogi pitaju može li se smrtonosni virus prenijeti i putem hrane, odnosno ambalaže?

Iako je riječ o nepoznatom virusu, za sada nema dokaza o njegovu prenošenju putem hrane ili ambalaže, kažu stručnjaci. Smatra se da je glavno širenje virusa s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem koje ostanu u zraku nakon kihanja ili kašlja.

Za razliku od gastrointestinalnih (GI) virusa koji se prenose hranom, poput norovirusa i hepatitisa A, kojima se često ljudi zaraze preko kontaminirane hrane, SARS-CoV-2, koji izaziva COVID-1...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:07