StoryEditor
Zdravljeskriveni uzroci

Opet ste se probudili neispavani? Ove večernje navike uništavaju vam san, a da toga niste ni svjesni, mnoge od njih radimo kako bi lakše zaspali...

Piše T.S.M.
8. studenog 2019. - 09:56
shutterstock_1311350555

Jedva čitate vaj tekst koliko ste pospani, a sinoć ste ranije legli kako bi se dobro naspavali? Vjerojatno vam san nikako nije dolazio na oči, a ako se taj nemili scenarij ponavlja, za to bi krivac mogla biti neka od stvari koje često radite tijekom večeri.

1. Ispijanje napitaka koji sadrže kofein najočitija je među tim navikama, premda se zna dogoditi da se kofein skrije tamo gdje ga ne bismo očekivali. Jedno je istraživanje  pokazalo da kava koja nosi oznaku bez kofeina u jednoj šalici može tog sastojka imati preko 20 miligrama (obična kava ima ga stotinjak), a neke vrste gaziranih napitaka imaju ga čak 40.

2. Volite li se navečer posladiti s malo čokolade, a pri tom birate crnu jer je zdravija, uzmite u obzir da sadrži nezanemarivu dozu kofeina - u jednoj je čokoladici proizvođača Hershey's nađeno preko 30 miligrama.

3. Kofein se može nalaziti i u tabletama protiv bola, isto istraživanje utvrdilo je kako ga dvije tablete Excedrin Migraine sadrže čak 130 miligrama.

4. No nije problem samo u kofeinu, san vam može ometati i alkohol. Premda može pomoći da lakše utonemo u san, lako nam pobrka ritam spavanja pa se budimo tijekom noći. Kelly Johnston s njujorške klinike Parsley Health savjetuje ne piti alkohol dva sata prije odlaska u krevet.

5. Isto vrijedi i za hranu: premda nam se nakon dobrog obroka može pridrijemati, obilne večere nisu preporučljive onima koji se žele dobro naspavati. Johnston savjetuje da se u večernjim satima suzdržimo teške hrane koja opterećuje probavu i tako ometa ritam sna, ali i keksa, kolačića, peciva i slatkiša jer hrana s puno šećera može produžiti vrijeme koje nam je potrebo da zaspimo.

6. Još nešto što uzimate prije odlaska u krevet može vam omesti san, premda ima sasvim suprotnu namjenu: tablete za spavanje, prema istraživanju klinike Mayo, posebno ako je riječ o vrsti za koju ne treba recept, nakon nekog vremena stvaraju toleranciju i remete normalan ritam sna.

7. Sad kad smo riješili što sve nije preporučljivo jesti i piti, pozabavimo se stvarima koje ne treba činiti. Vježbanje u kasnom terminu nkako nije preporučljivo, a logika da se ćemo lakše zaspati ako smo se dobro izmorili vrijedi samo za malu djecu. Svi ostali, suzdržite se od treninga bar tri sata prije odlaska na spavanje.

8. Slično kao i vježbanje, u kasnim satima razbuđujuće djeluju i uzbudljive aktivnosti poput igranja video igara, gledanja napetog programa i živahnog ćakulanja.

9. Posljednjih godina često se ističe kako previše vremena provedenog pred ekranom može ometati spavanje. Gledate li navečer puno u ekran, potrudite se nabaviti filter za plavo svjetlo koje dokazano ometa san.

10. Svakako je preporučljivo u večernjim se satima nastojati opustiti i zaboraviti na probleme koji nas muče. Stručnjaci  upozoravaju da je jedna od najgorih stvari koje možemo napraviti kad legnemo u krevet premišljanje o problemima koji nas muče, u što spada i planiranje kako izvršiti obaveze koje nas čekaju narednog dana.

A što nam onda može pomoći? Upućeni kažu: rutina. Nastojite odlaziti na spavanje u isto vrijeme i prije toga obavljati iste, umirujuće stvari - popijte lagani biljni čaj, na miru se okupajte u kadi, pročitajte par stranica (ne osobito napete) knjige, slušajte laganu glazbu i sve to obavljajte istim, ustaljenim ritmom. Kad stvorite ritual, tijelo će se naviknuti da je to vrijeme za opuštanje i lakše ćete tonuti u san. Samo nastojte da vam dio tog rituala ne budu aktivnosti koje smo gore pobrojali.   

Opet ste se probudili neispavani? Ove večernje navike uništavaju vam san, a da toga niste ni svjesni

Izdvojeno

13. srpanj 2020 20:46