StoryEditor
Zdravljevječni misterij

Od PMS-a do 'baby bluesa': ženski mozak 'razaraju' hormoni

Piše PSD.
28. siječnja 2016. - 11:57

Ljudski mozak i način na koji funkcionira još uvijek predstavljaju neistraženo područje u kojem znanstvenici neprestano pronalaze nove informacije. Posebnu pozornost šire javnosti privlače brojna istraživanja koja se trude dokazati jesu li muškarci i žene "s istog planeta", to jest postoji li nešto što možemo nazvati muškim, odnosno ženskim mozgom.

Dio ovog misterija pokušala je za Splićane osvijetliti mlada psihologinja Marina Bakota čije je predavanje pod nazivom "Ženski mozak i ženski poremećaji" u Klubu mladih privuklo veliki broj zainteresiranih slušatelja.

Njezina prezentacija se temeljila se najvećim dijelom na knjizi "Ženski mozak" neuropsihijatrice Louann Brizendine. Knjiga je po objavljivanju 2006. godine postala bestseller New York Timesa, no od njezinog objavljivanja do danas povele su se brojne polemike o kvaliteti nekih istraživanja, te točnosti informacija navedenih u knjizi.

Naglasak je svakako stavljen na snažan utjecaj hormona estrogena, progesterona, testosterona, oksitocina, te neurotransmitera na ženski mozak od rođenja, preko reproduktivne dobi, pa do menopauze.

- Predmenstrualni sindrom, odnosno PMS, zabilježen je kod čak 75 posto žena. Razlika je, doduše, što prema istraživanjima žene u SAD-u češće pate od afektivnih simptoma, dok su u Europi i Aziji više zabilježene somatske teškoće.

Postoji i mnogo ozbiljnije stanje, predmenstrualni disforični poremećaj, koji se javlja kod tri do osam posto ženske populacije. Riječ je čitavom spektru simptoma od iritabilnosti do tjeskobe koji ženu koče u obavljanju svakodnevnih funkcija – pojasnila je Bakota.Posebnu pozornost posvetila je utjecaju hormona na mozak trudnica kod kojih, tvrdi, razina progesterona u prvim tjednima od začeća raste deset do dvadeset puta i donosi niz psiho-fizičkih promjena.

- Za vrijeme poroda pojačava se količina oksitocina, dopamina i adrenalina koji su zaslužni za osjećaj "euforije" pri porođaju, te olakšavaju rodilji čitav proces, a kasnije imaju svoj utjecaj na stvaranje povezanosti majke i djeteta, posebno pri procesu dojenja.

Zbog toga majka koja je fizički odvojena od svog djeteta duže vrijeme može patiti od "apstinencijske krize" koja nastupa zbog naglog pada razine oksitocina – nadodala je Bakota.

Osvrnula se na i na postporođajne poremećaje u porastu, poput takozvanog baby bluesa, postporođajne depresije, te postpartalne psihoze.

- Baby blues uključuje niz zbunjujućih i kontradiktornih emocija koje se pojavljuju kod 50 do 80 posto novih majki, a može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Postporođajna depresija također nije rijetkost, pa čak jedna od deset žena u godini nakon poroda može osjetiti simptome kliničke depresije.Ovaj poremećaj zabilježen je češće kod majki adolescentica, u 26 posto slučajeva, dok je kod odraslih žena zabilježen u 7 do 17 posto slučajeva. Postpartalna psihoza javlja se vrlo rijetko, kod jedne do dvije na 1000 žena, a pretežito je zabilježena kod osoba koje su u prošlosti patile od bipolarnog poremećaja ili imale veliku depresivnu epizodu – zaključila je Bakota.

I dok hormoni u svakom slučaju nose svoj udio utjecaja na naše psihičke procese i ponašanja, najnovija istraživanja na ovom području pokazuju da ništa nije crno-bijelo, pa tako ne možemo baš praviti strogu podjelu na muški i ženski mozak.

Psihologinja Daphna Joel vodila je tim znanstvenika Sveučilišta u Tel-Avivu koji su analizirali 1400 skenova mozgova koji pripadaju oba spola, prenosi The Guardian.

Iako se neke karakteristike pojavljuju učestalije kod jednog spola nego li kod drugog, no mozak svake osobe čini jedinstveni "mozaik" svih karakteristika, tako da se općenito teško može govoriti o muškom ili ženskom mozgu kao kompletno različitim kategorijama.

Ljudski mozak ostaje nerazjašnjeni misterij i čudo prirode i o njemu nas zasigurno očekuju nova otkrića. No bez obzira na to koliko o njemu (ne)znate, to vas ne bi trebalo sprečavati u tome da ga razvijate i jačate iz dana u dan, kojeg god spola bili.

martina melvan, foto: shutterstock

I muškarci su trudni

Bakota je također spomenula da hormonalne promjene koje utječu na psihofizičko stanje za vrijeme trudnoće nisu rezervirane isključivo za žene. Takozvani Couvadeov sindrom ili pseudotrudnoća, prema podacima koje Brizendine navodi u knjizi pod nazivom "Muški mozak", pojava je koja se javlja kod budućih očeva koji mogu osjećati iste simptome i ponašanja kao i njihova trudna partnerica.

Nije riječ o priznatom medicinskom stanju, no neka istraživanja pokazala su da u tri tjedna prije ženinog porođaja, razine prolaktina kod budućih očeva rastu za više od 20 posto, dok razine testosterona padaju za 33 posto, pripremajući ih na očinsku ulogu.

 

 

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 20:19