StoryEditor
Zdravljepoboljšanje kvalitete

Novo istraživanje je otkrilo koja je hrana najbolja za san, evo što morate jesti da biste spavali kao bebe

Piše PSD
25. siječnja 2022. - 23:35

Tehnike za poboljšanje kvalitete sna, poput odlaska u krevet u isto vrijeme, vježbanja i nekorištenja elektroničkih uređaja prije spavanja, dobro su poznate, a znanstvenici su sada utvrdili da na kvalitetan san može utjecati prehrana, javlja Sputnik

Studija nedavno objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics analizirala je 20 prethodnih studija objavljenih između 1975. i 2021. godine. Cilj je bio utvrditi koja vrsta prehrane najbolje pomaže poboljšanju kvalitete sna. Istraživači su naglasili da je mediteranska prehrana bolja od ostalih te da vam može pomoći da lakše zaspite i bolje spavate.

- Oni koji jedu više hrane bogate vlaknima, zdravim mastima, voćem i povrćem bogatim serotoninom i melatoninom i unose protuupalne hranjive tvari (kao što su antioksidansi ili omega-3 masne kiseline) bolje spavaju, rekla je Catherine Wilson za Eat This. 

Dr. Michael Gradner, direktor Centra za spavanje na Sveučilištu Arizona, objašnjava da povezanost sna i prehrane ne ovisi toliko o specifičnoj hrani, koliko o načinu na koji jedemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 07:20