StoryEditor
ZdravljeNe ignorirajte neugodan osjećaj

Nije ni 'zdrava hrana' uvijek poželjna: neke namirnice ne odgovaraju ljudima s dijagnozom, ovo su zabranjeni 'parovi'

Piše J. V.
2. kolovoza 2019. - 20:41

Poželjno je jesti zdravo, što raznovrsnije i kvalitetnije. Hrana koju unosimo u organizam ima nevjerojatnu moć da nas opskrbi energijom, no trebamo biti svjesni da u nekim situacijama može napraviti i štetu. 

Ovisno, dakako, o stanju osobe, o kvaliteti namirnice, ali i njenoj vrsti. Kako ništa nije "100%", tako ni ona hrana koju ćete naći u svakome priručniku pod natuknicom "zdravo", nije nužno poželjna baš svakome. 

U većini je slučajeva potrebno slušati svoje tijelo. Ukoliko vam neka hrana baš svaki put, bez iznimke, naškodi, vrlo je moguće da jednostavno na nju niste tolerantni, pa čak i da ste alergični.

Kad namirnica koju jedete godinama postane prijetnja za zdravlje: mnogo je ozbiljnije od 'običnog' trovanja hranom, pripazite na ovih 9 simptoma

Dok je u takvim slučajevima najbolje obratiti se liječniku, ove su namirnice univerzalno poznate kao "protivnici" pacijentima sa sljedećim dijagnozama:

1. Žgaravicu izazivaju i - rajčice

Zdrave i pune likopena koji djeluje kao zaštitni faktor "iznutra", a k tome zasitne i ukusne, vrlo malo kalorične, rajčice čine gotovo idealnu ljetnu namirnicu. No prije nego požurite narezati mozzarellu s kojom u kombinaciji savršeno funkcioniraju, prisjetite se zadnjeg puta kad ste imali žgaravicu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mrs. P (@p.lovinglife_91) on

Ova neugodna pojava mnoge ometa u svakodnevnom funkcioniranju, a nutricionisti upozoravaju da ju zna izazvati upravo konzumacija rajčica. Pritom one svježe najmanje utječu na bol, dok koncentrati (pasata, konšerva) znaju imati vrlo neugodne posljedice...

2. Kamenci i špinat

Zbog visoke koncentracije oksalata u mokraći, neki pacijenti koji boluju od bubrežnih kamenaca trebali bi izbjegavati namirnice koje obiluju tom tvari. To su redom špinat (s najvećim udjelom), cikla i rabarbara, piše LivingStrong.

3. Hashimoto ne podnosi gluten

Brojni liječnici potvrdit će kako osobe koje boluju od autoimune bolesti štitnjače, takozvanog Hashimotovog tireoiditisa, ne bi trebale, barem ne u velikim količinama, konzumirati gluten, piše Everyday Health.

Iako to pacijenti i sami potvrđuju, pa i brojne osobe bez dijagnoze svjedoče o pozitivnim posljedicama koje na njihovo zdravlje ima izbacivanje glutena iz prehrane, nutricionisti tvrde kako kompletno izbacivanje glutena trebaju "izvršiti" samo oni kojima to savjetuje liječnik.

4. Giht ne ide sa šparogama

Bolujete li od gihta pripazite na unos šparoga. Naime, one sadrže purine - tvari koje potiču prekomjerno lučenje mokraćne kiseline, a ona izaziva vrlo bolne napadaje gihta, piše živim.hr.

5. Zeleno lisnato povrće i lijekovi

Naglo povećanje vitamina K u krvi može umanjiti učinak nekih lijekova za razrjeđivanje krvi popt Varfarina. Kad je riječ o prisustvu spomenutog vitamina u namirnicama, njime najviše obiluje zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i raštike, piše Healthline.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joana 🍀 LAGINSHEY (@laginshey) on

Izdvojeno

12. srpanj 2020 21:14