StoryEditor
ZdravljeTri greške

Nije ni približno ozbiljna kao gripa, ali može vas izmučiti: počinje blagim simtomima, uskoro postaje gore, a ovo su glavne predrasude oko dijagnoze

Piše L. L.
7. veljače 2020. - 22:01
Shutterstock

Iako nije ni približno ozbiljna kao gripa, i obična prehlada može vas pošteno izmučiti i učiniti dane blago nepodnošljivima.

Naročito kad nemate temperaturu, već se simptomi kreću od grlobolje do curenja nosa, stoga se nekako očekuje da nastavite uredno s dnevnim poslovima i zadacima. Niste baš toliko bolesni, zar ne?

Dok ne nastupi kašalj i preveliko ispuhivanje nosa, dakako, onda će vas kolege drage volje uputiti kući. Širenje bakterija na radnome mjestu neće vas učiniti baš najpopularnijom osobom u uredu.

Simptomi obične prehlade ili rinitisa obuhvaćaju začepljenost nosa, kihanje i osjećaj suhoće ždrijela, a nastupa često i grlobolja te kašalj. Jedna je od najučestalijih bolesti među ljudima, proširena je u cijelome svijetu, stalno se pojavljuje te zahvaća sve dobne skupine. 

No iako je upravo toliko česta i sigurno ste ju u proteklih godinu dana iskusili bar jedanput, prehlada je popraćena, kao i svaka druga dijagnoza, mnogim zabludama. Ovo su tri najčešće predrasude koje danas vezujemo uz nju:

1. Liječi se antibioticima

"Najčešća zabluda koju od pacijenata s prehladom čujem je da im treba antibiotik", kaže za Popsugar liječnica obiteljske medicine Natasha Bhuyan, zaposlena u jednoj bolnici u Phoenixu.

No uzimanje antibiotika ni na koji način ne može pomoći u liječenju obične prehlade, budući da je stanje prouzrokovano virusima, a antibiotici liječe samo bakterijske infekcije. 

Pa dok neke kompliciranije dijagnoze i miješanje prehlade s bakterijskom upalom pluća uistinu zahtjevaju antibiotke, u većini slučajeva to nije tako. 

2. Uzrokuje ju cjepivo za gripu

"Ovo je 100% pogrešno", kaže Bhuyan. "Ne damo da cjepivo ne može prouzrokovati prehladu, već su dobre šanse da će spriječiti i nju i gripu", dodaje.

Cjepivo, kako dalje pojašnjava, ne ostavlja osobu koja mu se podvrgnula bolesnim, stoga, ukoliko se osjećate bolesnim nakon što ste ga primili, vrlo je vjerojatno da ste se izložili virusu prije nego ste se cijepili.

Uz to, potrebna su dva tjedna kako bi tijelo proizvelo antitijela koja pomažu u prevenciji gripe, a cjepivo nije ni dizajnirano protiv obične prehlade. 

3. Pomažu "domaći lijekovi"

Postoje određeni načini koji mogu olakšati prehladu, ponajprije začepljenost nosa i kašljanje, poput toplog čaja i vrućeg tuša, no za običnu prehladu, u stvari, ne postoji magični lijek.

"Postoje brojna istraživanja o povezanosti suplemenata i prirodnih lijekova, poput vitamina C i cinka koji bi potencijalno mogli pomoći kod simptoma prehlade, ali magičnog lijeka nema", kažu. 

"Ništa se osim imunološkog sustava ne može boriti protiv prehlade", zaključak je stručnjaka koji savjetuju - prevenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 13:33