StoryEditorOCM

Neugodne stvari koje će vam pogoditi tijelo nakon poroda, a o tome su vam šutjeli

Piše K.J.
2. studenog 2016. - 11:59
porod

Nakon poroda tijelo doživljava mnogobrojne promjene, koje i nisu toliko blažene kao što su vam vjerojatno pričali.

No, promjene su dobre i treba im se naučiti prilagoditi pa pročitajte što bi vam se moglo dogoditi nakon rođenja djeteta te što devet mjeseci trudnoće nosi vašem organizmu, piše WebMD

Dakle, vagina može postati prevelika za tampon pa ga nemojte jedno vrijeme nakon poroda koristiti, nego radije uzimajte uloške. Na sreću, stanje nije dugotrajno jer se tijelo nakon određenog perioda povrati na prvotno stanje samo od sebe.

Nadalje, ispuštanje plinova vam je neminovno jer rađanje djeluje na zdjelicu i okolne mišiće pa slabe što povratno utječe na nemogućnost kontroliranja vjetrova. Također, još jedna od nelagodnih popratnih pojava poroda jest uriniranje u gaćice kada kihnete ili zakašljete, koje se jednako kao i vjetrovi događa zbog oslabjelih mišića. Ali, nemojte se zabrinjavati jer te promjene traju svega par mjeseci, nakon čega slijedi stabilizacija mjehura.

Noge natiču te se proširuju stopala što se vraća kasnije u normalu, ali ipak postoji vjerojatnost da vam stopala ostanu veća no prije trudnoće.

Tijelu treba šest do osam tjedana da pupak povrati na stanje u kojem je bio prije početka trudnoće pa prije tog perioda ne očekujte promjenu na bolje.

Većina žena očekuje rast grudi u trudnoći, no nažalost to nije tako. Mada će one porasti zbog mlijeka, nakon poroda i prestanka dojenja bebe moglo bi vam se dogoditi da promijene svoj oblik, objese se i postanu mnogo manje nego prije začetka djeteta. 

Što se kose tiče, neke majke izgubile su podosta vlasi jer se porođajem i trudnoćom gube potrebni vitamini i minerali te kalij, a kao rezultat javlja se ispadanje kose. Ali, nakon osam do deset mjeseci kosa se sama regenerira, kao nakon jeseni i promjene godišnjih doba. 

Mogle biste izgubiti želju za seksom što je najnormalnija pojava nakon rađanja i pogađa svako drugu ženu te svakoj ženi treba vrijeme za povratak seksualne želje. Ne inzistirajte na tome, već poslušajte svoje tijelo. Ono će vam najbolje znati reći kada se u potpunosti opravilo od šoka rađanja. Dajte mu vremena i imajte strpljenja. 

Isto tako vaše bradavice, anus i dijelovi vagine mogli bi na žalost privremeno promijeniti boju zbog hormonalnih promjena unutar organizma.

Ne brinite, sve je to normalno i pogađa većinu žena i sretna vijest svega toga jest da promjene s vremenom prođu te se tijelo obnovi samo. Stoga, uživajte u svojoj bebi i ne zamarajte se pretjerano nečim što će uskoro biti smiješna prošlost. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2023 14:38