StoryEditor
Zdravljepomoć na dijeti

Neobični trikovi za lakše mršavljenje: gledajte se u ogledalo, obojite kuhinju, slušajte glazbu...

Piše PSD.
27. siječnja 2016. - 20:45

Još se niste riješili nekoliko kilograma koje ste "nabacili" tijekom blagdana, ili je možda jedna od novogodišnjih odluka bila postizanje vitkije linije, ali se s time niste uhvatili ukoštac tijekom siječnja, nego bi početak veljače mogao označiti prekretnicu?

O kakvoj god se odluci radilo, ima nekoliko trikova koji mogu pomoći u mršavljenju, a u istraživanju objavljenom u časopisu Journal od the Association for Consumer Research piše da postavljanje ogledala u kuhinju ili u blagovaonicu može pomoći obuzdavanju apetita.

Stručnjaci tvrde kako nas to što u ogledalu gledamo sami sebe dok jedemo može spriječiti u debljanju, odnosno može pomoći da izgubimo željene kilograme. Ali ako niste skloni takvim promjenama interijera, ima još nekoliko savjeta koji će pripomoći mršavljenju. Jedan od njih je smanjivanje, odnosno gašenje grijanja.

Naime, istraživanje objavljeno u časopisu Diabetes otkriva kako niža temperatura povećava učinkovitost pohranjene smeđe masnoće, vrste adipoznog tkiva koje sagorijeva kalorije u obliku topline kako bismo se zagrijali.

Istraživanje je otkrilo kako oni koji spavaju u prostoriji čija je temperatura 18,8 stupnjeva ili niža, imaju dvostruko veću vjerojatnost za gubljenje težine.

Boje i vitamin D

Drugi savjet je da, ako već nećete postavljati ogledala, zidove kuhinje ili blagovaonice obojite u plavo. Ako dosad niste obraćali pozornost na to, poznati lanci brze prehrane slijede istu shemu boja – žute, narančaste i crvene nijanse – a sve one, psihološki dokazano, potiču glad.Plava ima suprotan efekt, što je potvrdio magazin za unutarnje uređenje Contract koji je otkrio kako su, kad su organizirali buffet u tri različito obojane prostorije, gosti najmanje pojeli sa stolova u plavoj sobi. Plavi tanjuri, salvete ili stolnjaci također će pomoći obuzdavanju gladi.

I manjak sunčeve svjetlosti može biti razlog zbog kojeg ne možemo smršavjeti. Dr. Michael Zemel s Prehrambenog instituta Sveučilišta Tennessee objavio je istraživanje koje sugerira kako se u slučaju smanjene razine vitamina D povećava razina hormona calcitola zbog kojeg tijelo gomila masnoću.

Osim toga, vitamin D se koristi i za smanjenje proizvodnje kortizola, hormona stresa, koji također tjera tijelo na pohranu masnoća. Dakle, u šetnju po sunčanom vremenu i kilogrami će se topiti.

Loše navike

Mršavljenju, ali i rješavanju nekih drugih problema, će pomoći i isključivanje ili izbacivanje iz spavaonice tableta, laptopa i pametnih telefona. Istraživanje objavljeno u Pediatric Obesity Journalu kaže kako je za djecu koja često koriste te elektroničke naprave u krevetu veća vjerojatnost da će postati pretili zbog manjka odmora i razvijanja loših životnih navika.

Jedan od najboljih načina da vrijeme obroka bude ugodnije i mirnije jest puštanje lagane glazbe u pozadini. Čak i ako odabir glazbe nije prema svačijem ukusu, okus hrane će sasvim sigurno biti bolji jer glazba stimulira opuštenije žvakanje i sporiju konzumaciju.

Lagana glazbena podloga razbija stresno nekontrolirano konzumiranje hrane i pretvara obroke u opušteno iskustvo pa ćemo umjesto "utrpavanja" hrane u usta, uz pomoć glazbe stvoriti okruženje u kojemu ćemo početi razmišljati o tome trebamo li pojesti još neki zalogaj samo zato jer je nadohvat ruke ili nam je bilo dovoljno...
 
marija čović, foto: shutterstock

 

 

 

#DIJETA#MRŠAVLJENJE

Izdvojeno

08. srpanj 2020 07:39