
Cikla je povrće iznimno bogato željezom, kalijem, vitaminom C i snažnim antioksidansima, prava riznica zdravlja i dugovječnosti. Kad je konzumiramo u obliku soka, poboljšava cirkulaciju krvi, pridonosi regulaciji tlaka i potiče prirodnu detoksikaciju organizma.
Zbog svog specifičnog, zemljanog okusa, cikla se u pićima često kombinira s drugim sastojcima - najčešće limunom koji osvježava i blago neutralizira njezin intenzivan ton, a po želji i voćem poput jabuke ili mrkve.
Nedavno iskustvo Bianca London, urednice u časopisu Glamour UK i direktorice web portala, potvrđuje koliko dobrobiti ima ovo ljubičasto gomoljasto povrće. Toliko je zavoljela napitak u kombinaciji s njim, da je prepolovila nekadašnji dnevni unos kofeina, pobijedila umor i, kako kaže, dobila vidljivo blistaviju kožu.
“Velika sam ljubiteljica kofeina. Toliko volim kavu da bi me čak i konobar upozoravao da su te količine štetne za srce. Konačno sam pronašla napitak koji mi je zamijenio jutarnju potrebu za većim količinama kofeina.
Sastoji se od cikle s jabukom, narančom, celerom i đumbirom. Čim sam ga počela piti, osjetila sam porast energije i raspoloženja, ukinuo mi je ovisnost o kofeinu i izgledam bolje".
Možete probati njezinu kombinaciju, a mi vam donosimo klasični domaći recept za sok od cikle.
Potrebni sastojci:
2 do 3 srednje velike cikle
1 do 2 jabuke (za prirodnu slatkoću, po želji)
Sok od jednog limuna
Voda po želji
Priprema:
Ciklu dobro operite, uklonite koru i ako su plodovi veći, narežite je na manje komade radi bržeg kuhanja.
Kuhajte u vodi oko pola sata, dok ne omekša. Nakon toga ostaviti da se ohladi i oguliti.
U blender stavite kuhanu ciklu, narezane jabuke (ako ih koristite) i sve prelijte svježe iscijeđenim limunovim sokom. Dodajte malo vode da se smjesa lakše sjedini.
Kada dobijete glatku teksturu, procijedite sok kako biste dobili bistriji napitak.
Konzumirajte odmah ili ostavite u hladnjaku da se ohladi. Za dodatnu svježinu možete dodati malo meda ili kockice leda.
Ovaj prirodni napitak možete piti svaki dan – samostalno, kao dio doručka ili kao dodatak omiljenom smoothiju. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.
Komentari (0)
Komentiraj