StoryEditor
Zdravljenova studija

Koristite eterična ulja lavande i čajevca? Pripazite, jer kriju opasnost za djecu, naročito dječake

Piše Lidija Gnjidić Krnić
21. ožujka 2018. - 20:00

Nova studija tima istraživača s NIEHS-a, američkog instituta koji se bavi istraživanjem utjecaja okoliša na zdravlje, reaktualizirao je raspravu o sigurnosti eteričnih ulja.
Novom studijom, predstavljenom na upravo održanom 100. godišnjem sastanku Endokrinološkog društva u Chicagu, najvećem svjetskom događaju na kojemu se iznose najnovija dostignuća u endokrinologiji, NIEHS sugerira da ulja lavande i čajevca sadrže kemikalije koje potencijalno ometaju hormone, odnosno mogu biti odgovorne za stanje koje se naziva predpubertetska ginekomastija (razvoj abnormalnog tkiva dojke kod dječaka).

I ranija studija NIEHS-a, iz 2007. godine, sugerirala je da ponavljana lokalna upotreba ulja lavande ili čajevca može biti odgovorna za prepubertetsku ginekomastiju. Bazirana na tri specifične studije slučaja te na maloj seriji in vitro ispitivanja, istraživanja su izazvala žestoke rasprave; industrija eteričnih ulja uzvratila je "kontrastudijom" iz 2013. godine koja je sugerirala da nema veze između ovih ulja i endokrinih poremećaja.

Endokrini 'ometači'

Sada je objavljeno da je u novim istraživanjima izolirano i analizirano osam specifičnih kemijskih komponenti u eteričnim uljima lavande i čajevca (eukaliptol, 4-terpineol, dipenten/limonen i alfa-terpineol, zatim linalil acetat, linalool, alfa-terpinen i gama-terpinen). Njima su in vitro tretirane humane stanice raka, te promatrane sve promjene na receptoru estrogena i receptoru androgena u aktivnostima ciljanih gena.

Istraživači sugeriraju da su različita estrogena i/ili anti-androgena svojstva promatrana nakon primjene tih kemikalija na ljudske stanice bila u skladu s promatranim endogenim uvjetima koji se vide u slučajevima pretpubertetske ginekomastije kod dječaka.
"Naše društvo smatra da su eterična ulja sigurna", rekao je J. Tyler Ramsey, vodeći istraživač na studiji, "no ona imaju različitu količinu kemikalija i treba ih koristiti oprezno, jer neke od tih kemikalija potencijalni su endokrini 'ometači'".

Očekuje se da će nova studija izazvati novu raspravu o sigurnosti eteričnih ulja, no sve je jos daleko od konačnog istraživanja.
Druge studije pak pokazuju da ne postoje veze između lokalne uporabe esencijalnih ulja lavande i čajevca s ginekomastijom, odnosno da manjka dokaza o ovakvom djelovanju eteričnih ulja, uz napomene kako treba uzeti u obzir da kemijski sastojci eteričnih ulja lavande i čajevca nisu jedinstveni, ima ih i u stotinama drugih ulja, pa bi onda i ona, na temelju sastojaka koje dijele s uljem lavande i čajevca, morala imati estrogensku aktivnost.

S obzirom na to da se svake godine na različite načine upotrebljava na tisuće tone eteričnih ulja u različitim oblicima i primjenama (u proizvodima za osobnu higijenu kao što su sapuni, losioni, šamponi itd., u aromaterapiji, sredstvima za čišćenje...) zaključak je s obje strane kako je važno razjasniti prirodu svake veze između eteričnih ulja i endokrinih poremećaja.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 20:51