StoryEditorOCM
ZdravljeAko ste pretjerali...

Kolesterol i jaja: koliko ih smijete pojesti bez straha od negativnih posljedica na zdravlje?

Piše J. V.
21. travnja 2019. - 21:56

Iako su jaja jedna od rijetih cjelovitih namirnica u punome smislu te riječi - sadržaj ljuske ima sve potrebno kako bi se iz nje jednom izlegao živi pilić - često imaju lošu reputaciju koja proizlazi poglavito iz žumanjka. Pun je kolesterola.

Konzumiranjem viška kolesterola, porast će i njegova razina u tijelu, pomislili biste i bili samo djelomično u pravu. Naša je jetra, naime, suočena s viškom kolesterola, prisiljena kompenzirati uneseno na način da ga u konačnici - proizvodi manje. Taj bi balans zaista bilo teško dovesti u pitanje samo s nekoliko jaja viška, piše Healthline.

No dok ne postoji točan broj jaja koji bi bilo "dozvoljeno" pojesti u jednome danu, upravo to je pitanje kojim mnogi, baš u vrijeme Uskrsa, razbijaju glavu. Može li višak kolesterola u obliku nek...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:43