StoryEditor
ZdravljeBrzo djelovanje

Kamera 'uhvatila' trenutak u kojem je čovjek doživio srčani udar: pogledajte kako je reagirao njegov partner; Liječnik otkriva što je najgore što možete učiniti

Piše J. V.
17. listopada 2019. - 19:32

Kardiovaskularne bolesti među najčešćim su uzrocima smrti u svijetu, a prema nekim podacima svakoga sata jedan stanovnik Hrvatske umre zbog posljedica srčanih problema. 

Liječnici u čudu: pada broj srčanih udara u starijih, ali raste kod mladih žena?! Ovi simptomi upozoravaju da ste u riziku, nemojte ih ignorirati

Iako je medicina proteklih godina uznapredovala, pa je i liječenje uspješnije, brojni i danas nisu naučili prepoznati simptome srčanoga udara, a što je još gore, većina ne zna kako reagirati kada netko u njihovoj okolini simptome pokaže. A upravo brza reakcija može odigrati ključnu ulogu u spašavanju života.

BBC donosi priču s muškarcem koji je preživio srčani udar, kao i snimku trenutka u kojemu je kolabirao. 

Mark Kingsland trenirao je u fitness centru kao i svakoga tjedna kada je doživio udar. Sve se dogodilo usred boksačkog meča s partnerom, a kao i obično, svoj su trening snimali za potrebe objave na društvenim mrežama. Nakon oporavka, odlučio je s javnosti podijeliti događaj i upozoriti na ključne detalje koji bi mogli utjecati na kasniji razvoj događaja.

Njegov partner mu je, čim je vidio da je ovaj kolabirao, požurio pružiti prvu pomoć. I upravo to je ono što je Kingslanda spasilo.

"Prošao sam obuku, ali nisam imao iskustva s prvom pomoći... Kao što vidite u snimci, uopće nisam očekivao ovakvu situaciju, da budem iskren, mislio sam da se šali...", priča njegov partner.

Nameće se pitanje - čak i ukoliko niste obučeni, biste li svejedno trebali pružiti osobi prvu pomoć?

"Apsolutno!", odgovara na pitanje voditeljice liječnik u emisiji koju prenosi BBC. "Najgore što možete učiniti je ništa. Bilo što je bolje od ničega. Čak i ako nazovete Hitnu pomoć, netko će vam s druge strane dati instrukcije što učiniti", kaže.

"Najprije protresete osobu koja je kolabirala, upitate ju čuje li vas. Nakon što ne dobijete odgovor, tražite pomoć i zovete 112. Zatim počinjete s pružanjem prve pomoći. Trideset uzastopnih pritisaka na prsa - morate pritiskati jako i brzo po sredini prsiju s čitavom vašom težinom iznad ruku. Prije umjetnog disanja, nakrivite vrat osobe, stisnite joj nos i pokrijte njena usta vašima te upuhujte. Dva upuha, potom ponovite 30 kompresija na prsa", tumači liječnik.

"To jest težak posao. Morate spustiti prsa za 4 do 6 sentimetara i ponavljati radnju sve dok ne dođe Hitna pomoć. Ali obavezno napravite nešto, najgore je ne reagirati", zaključuje.

"Bio sam mrtav, umro sam", još u čudu priča pak Kingsland. Klinički uistinu je proglašen mrtvim, a upravo ga je brza reakcija sparing partnera spasila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doctor Cardiology (@doctor.iks) on

#INFARKT#SRČANI UDAR

Izdvojeno

06. srpanj 2020 17:48