StoryEditor
Zdravljesamopomoć

Kako prepoznati je li vam jetra preopterećena i treba li joj detoksikacija

4. ožujka 2016. - 12:21
jetra00

Jetra kao jedan od najvažnijih i najvećih organa u našem tijelu koji obavlja cijeli niz zadataka da bi naš organizam optimalno funkcionirao treba s vremena na vrijeme predah, nužan za dotok nove energije i čišćenje.

Mnogi tu potrebu zanemarujuju i ne razmišljaju o zdravlju jetre tako ozbiljno kao o zdravlju srca, krvnih žila, crijeva ili mozga. Možda bi baš na prijelazu zime u proljeće bio pravi trenutak da malo vremena odvojimo za temeljitu detoksikaciju koja će osvježiti jetru.

Treba znati da bez pravilnog rada jetre ne možemo kvalitetno živjeti i zato poremećaje u radu ovog prevažnog 'tihog organa' treba navrijeme uočiti i potražiti savjet liječnika. Neka oštećenja jetre mogu biti genetski uvjetovana, ali i biti posljedica trovanja, kronične bolesti, uzimanja nekih lijekova...

No, ako ih otkrijete navrijeme, mogu se vrlo brzo izliječiti, u protivnom odgađanjem liječenja ugrožavate zdravlje cijelog organizma. Naime, jetra kao naš veliki kemijski laboratorij mora između svih sastojaka koje unosimo hranom detektirati i zadržati samo ono što nam je korisno, te odbaciti sve štetno, toksično i nekorisno.

Budući da je ljudsko tijelo u velikim gradovima sve izloženije toksinima, jetra se sve brže iscrpljuje i naš se organizam nekontrolirano puni štetnim tvarima.

Ako se osvrnete na svoj radni dan, vidjet ćete da ga prate manji ili veći stresovi koji se polako gomilaju i onda jednoga dana osjetite da više nemate snage, da ste potpuno iscrpljeni, da vam je oslabio radni elan, nemate volje za fizičku aktivnost, ali ni za druženje s prijateljima.Dodate li tome nesmanjeno opterećenje poslom, sve dulji boravak u zagađenim gradskim četvrtima prepunim ispušnih plinova, utrkivanje s vremenom i dnevnim obavezama, čak i ako ste ekološki svjesni i prema svome zdravlju se ponašate odgovorno, jedete zdrave namirnice i njegujete zdrav životni stil, ne možete izbjeći negativne utjecaje koje primate kroz kožu ili ih udišete.

Ovom su riziku osobito izložene neke profesije kao što su frizeri, pedikeri, vrtlari, medicinsko osoblje, zaposleni u kemijskim čistionicama, na benzinskim crpkama, u industriji... osobe koje konzumiraju velike količine alkohola ili su već imali problema sa žučnim kamencima... Njima se povremena detoksikacija jetre osobito preporučuje.

Ponekad simptomi propterećenja jetre ostaju skriveni, dijelom zato što ih najčešće ne prate bolovi, ali i stoga što jetra ima čudesnu moć samoobnavljanja, čak i u situacijama kada je jako oštećena. Proizvodnja stanica jetre tako je intenzivna da bi u roku od godine dana moglo nastati 18 novih jetara.

Taj proces događa se tijekom cijelog žovota, no nakon 30. godine ta se sposobnost obnavljanja smanjuje, pa kao što na koži u nekom razdoblju života počnete prepoznavati mlohavost, slično se događa i na unutarnjim organima.

Tijekom razdoblja detoksikacije odbacite hranu koja otežava rad jetre: šećer, bijelo brašno, procesuiranu hranu, alkohol i kavu. Važan dio detoksikacije je i odluka da pažljivo slušate svoje tijelo i odbacite sve što bi moglo imati negativan učinak.

Probleme ponekad uzrokuju mlijeko, jaja, kakao, gluten, agrumi, bobičasto voće, orašasti plodovi i sjemenke sezama. Namirnice kojima ćete dati prednost na svojem jelovniku trebate odrediti prema vlastitom raspoloženju. I zapamtite - post i pročišćavanje uvijek pretpostavljaju da pijete dovoljnu količinu vode, one obične.

Brzom napretku pomažu i različite kupke, sauna i redovita tjelovježba, osobito ona koja potiče znojenje.

Simptomi koji upozoravaju da je jetra opterećena

Tamna mokraća

Budući da oštećena jetra ne može kvalitetno reducirati povišeni stupanj žučnog pigmenta, mokraća postaje tamnija. Ljudi obično misle da je to posljedica dehidracije, što je također moguće, ali ovaj simptom nikako ne treba zanemariti.

Napuhani trbuh

Napuhan trbuh, koji ne mora biti nužno praćen bolovima, ako dulje traje a ne može se povezati s drugim poremećajima probave, upućuje na poremećeni rad jetre.

Problemi s metabolizmom masne hrane

Ako su vam nakon konzumacije masne hrane posebno naglašeni probavni problemi, možete posumnjati na probleme u funkcioniranju jetre.

Oticanje gležnjeva

Ozbiljno oštećenje jetre uzrokuje cirozu koja se između ostalog manifestira i nakupljanjem tekućine u želucu, a u nekim slučajevima je prisutno i oticanje nogu u području gležnjeva.

Proljev, zatvor ili krvarenje crijeva

Dulje epizode zatvora i /ili proljeva, te promijenjena boja stolice s mogućim tragovima krvi ozbiljni su znakovi upozorenja, zbog kojih odmah treba posjetiti liječnika.

Žutica

Kada cijelo tijelo, uključujući oči i nokte, dobije žućkasti ten, riječ je o žutici. Do nje dolazi zbog povećane razine žučnog pigmenta - bilirubina. Žuč je, naime, bitna tvar u probavnom procesu, proizvedena upravo u našoj jetri, a kada je ona oštećena i nije u stanju filtirati otrove, bilirubin se počinje nakupljati u krvi.

Dulja razdoblja slabosti i povraćanja

Zbog oštećenja jetre posljedice može trpjeti želudac, ali i cijeli probavni sustav. Ako se razdoblja slabosti i povraćanje ponavljaju, svakako posjetite liječnika.

Bolovi u trbuhu

Jaki bolovi u gornjem desnom dijelu trbuha mogu upućivati na oštećenje bubrega.

Slabost i žgaravica

Česta slabost, neprekidna žgaravica, nagon na povraćanje ili povraćanje za koje nema drugih zdravstvenih razloga mogu upućivati na to da jetra ne radi optimalno. Ponekad su ovi znakovi praćeni još i gubitkom apetita.

Teškoće s pamćenjem

Teškoće s pamćenjem, loša koncentracija, smetenost... Kada se zbog preopterećenosti jetre toksini ne izlučuju iz krvi, počinju se nakupljati u mozgu, što dovodi do slabljenja kognitivnih sposobnosti. Obično se manifestiraju kao slabije pamćenje, pad intelektualnih sposobnosti, teža koncentracija na poslu ili učenju...

Nedostatak vitamina

Zbog poremećaja metabolizma tijelo ne dobiva dovoljno prijeko potrebnih vitamina nužnih za normalno funkcioniranje što uzrokuje ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Pad energije i kronični umor

Nepravilno djelovanje jetre odražava se na opće fizičko stanje. Najedanput nam pada volja za radom ili rekreacijom i treba nam puno odmora. Tijelo gubi fleksibilnost i počinju se javljati bolovi u zglobovima. Svi se slažu da je umor prirodni pratitelj mnogih naših aktivnosti, ali je i znak kako je vrijeme da se opustimo i obnovimo snagu potrebnu za nove izazove.

Ako se umor gomila danima, tjednima, čak i mjesecima, a ne pomažu ni san ni opuštanje, riječ je o posebno ozbiljnom obliku teškog umora koji nema vidljivog medicinskih razloga, koji stručnjaci označavaju dijagnozom - sindrom kroničnog umora (CFS). Jedan od mogućih razloga za takav osjećaj je potpuno iscrpljena jetra ili je preopterećena toksinima.

Poremećaji spavanja

Ponekad se na kronični umor nadovezuje i neki od poremećaja spavanja među kojima je najčešća nesanica, što samo dodatno oduzima životnu snagu.

Simptomi koji nalikuju na groznicu

Začepljen nos, alergija, grebanje u grlu... ako su uporni, također mogu upućivati na potrebu detoksikacije jetre.

Svrbež kože

Nezdrava tekstura ili boja kože, te svrbež i gubitak sjaja upućuju na to da je jetra akumulirala previše toksina.

Glavobolje i migrene

Učestale glavobolje ili čak migrene mogu također biti uzrokovane zasićenjem jetre toksinima.

Oslabljeni imunosni sustav

Ako se ne možete osoboditi duge prehlade, osjetljiviji ste na viruse i bakterije, moguće se da ta ranjivost ima veze sa štetnim utjecajima iz okoliša koji su se 'zaglavili' u jetri zasićenoj toksinima. Naime, zdrava jetra važan je imunosni čimbenik u borbi protiv raznih infekcija, jer je u stanju opskrbiti organizam korisnim tvarima i odbaciti one štetne, filtrirajući krv koja dolazi iz probavnog trakta. A kad joj ponestane snage, treba joj pomoći.

Čišćenje jetre i bubregaJetra i bubrezi su čistači našeg organizma, organi kroz koje izlučimo većinu otrovnih tvari, a namirnice koje su dobri saveznici u poticanju njihova rada su:

- voće, posebno limuni koji sadrže lomonoide kojih je najviše u kori (zato preferirajte one ekološki uzgojene) i jabuke koje čiste otrove i potiču odbacivanje viška vode iz bubrega, a njihove kiseline jačaju jetru i vežu na sebe olovo i živu, te brusnice koje sadrže flavonoide, tvari koje čiste štetne bakterije iz bubrega i mokraćnog mjehura.

- ulja pšeničnih klica i biljna ulja s visokim sadržajem omega3 i omega 6 i omega 9 masnih kiselina kao što su laneno ulje, maslinovo ulje i ulje avokada, te sezamovo i orahovo ulje. Sva ova ulja pomažu bubrezima izbaciti višak tekućine te potiču imunološki i endokrini sustav.

- povrće - brokule, kupus i prokulica sadrže visoki udio glutationa, antioksidansa koji pomaže jetri u izbacivanju otrova. Prokulica sadrži i veliku količinu cisteina i metionina koji mogu uništiti predkancerozne stanice u debelom crijevu.

Artičoka, avokado i cikla potiču stvaranje žuči i sudjeluju u obnavljanju jetre i bubrega, a cikla dodatno povećava dotok kisika u stanice i zato se smatra jednim od najboljih čistača krvi. Maslačak pomaže u uklanjanju žučnih kamenaca, a zbog visokog sadržaja kalija djeluje kao i dijuretik.

- Začini - peršin, ružmarin i kurkuma potiču stvaranje žuči i jačaju jetru i bubrege. Kurkuma, još pomaže u otapanju bubrežnih kamenaca, otvara žučne putove i povećava protok žuči te sprječava oštećenja stanica jetre.

Najčešće bolesti jetre

- Hepatitis (upala jetre) koji najčešće uzrokuju virusi A,B ili C.

- Ciroza jetre (ožiljci na jetri do kojih dolazi zbog dugotrajnog opterećenja posebno povezanog s prekomjernim konzumiranjem alkohola).

- Rak jetre (najčešći tip tog raka pojavi se nakon ciroze).

- Otkazivanje jetre (do toga može doći zbog različitih razloga, ali najvažniji čimbenik je alkohol).

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. studeni 2020 23:09