StoryEditor
Zdravljedogodi se...

Ima li razloga za paniku? Evo što napraviti kad zaboravite popiti tabletu za kontracepciju, ono što vam prvo pada napamet je ispravno, ali pripazite na jedan detalj

Piše PSD
10. prosinca 2019. - 10:41
shutterstock_692001268 (1)

Žene koje uzimaju oralne kontraceptive imaju (bar) jednu zajedničku stvar: stalnu, prigušenu paniku da će zaboraviti popiti tabletu. Neke se pouzdaju u vlastito pamćenje i disciplinu, druge navijaju podsjetnike i alarme, no ponekad se jednostavno dogodi da tableta ostane zaboravljena. I, što tada napraviti? Ugledna američka ginekologinja poručuje da bi u takvoj situaciji trebalo napraviti baš ono što se čini logičnim: odmah popiti zaboravljenu tabletu. Da, čak i ako to znači da će se u istom danu popiti dvije. A posljedice? Neće biti teže od eventualne blage mučnine, tvrdi dr. Renee Wellenstein.

- Oralni kontraceptivi kombinacija su progestina i estrogena, hormona koji povećavaju gustoću sluzi kako bi se onemogućilo spermijima da dosegn u jajašce, a u većini slučajeva također zaustavljaju ovulaciju - objasnila je za PopSugar ističući kako je važno obratiti pažnju na to kojeg dana u ciklusu tableta nije uzeta.

- U pravilu, tablete za zadnji tjedan ciklusa ne sadrže hormone. Preskočite li neku od njih, nije osobito važno.  Ako je preskočena ranije, nemojte se pouzdavati da će vas zaštititi od neželjene trudnoće i koristite kondom - rekla je. 

A što kad se tableta slučajno zdrobi, padne u odvod, zagubi se, misteriozno nestane...? Treba popiti iduću, u za to predviđeno vrijeme i dok ne dovršite to pakiranje tableta uzdati u druge metode kontracepcije.

Izdvojeno