StoryEditor
Zdravljepronađite zadovoljstvo

Formula za sreću: tajna je u ravnoteži između rada i odmora

Piše PSD.
28. siječnja 2016. - 18:36

Fokusiranje na stresove koji dolaze 'u paketu' s dobro plaćenim poslovima, za razliku od fokusiranja na ono u čemu istinski uživamo, nije samo štetno za naše zdravlje, nego stoji na putu našoj sreći. Pokazala je to studija provedena na Sveučilištu Britanska Kolumbija, nedavno objavljena  u časopisu Social Psychological and Personality Science.

Istraživanje koje je vodila doktorantica Ashley Whillans sa svojim timom provedeno je zapravo kroz šest studija koje su uključivale 4600 sudionika iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije. Prema rezultatima istraživanja čini se, kako je rekla Whillans, da ljudi imaju stabilnu sklonost vrednovanja svoga vremena u odnosu na stvaranje više novca, a davanje prednosti vremenu povezano je s većom srećom.

Sudionici su upitani bi li radije – odnosno jesu li - izabrali stanovati u skupljem stanu na lokaciji koja omogućuje brži dolazak na posao, ili u jeftinijem stanu odakle, međutim, moraju dulje putovati na posao.

Zamoljeni su i da izaberu između diplomskog studija koji bi im osigurao posao s dugim radnim vremenom i višom početničkom plaćom, ili program koji će rezultirati nižom plaćom, ali i manjim brojem radnih sati.

Rezultati su bili gotovo ravnomjerno podijeljeni, s nešto više od polovice sudionika, ipak, koji su iznijeli kako im je prioritet vrijeme. Što su sudionici bili stariji, češće su se izjašnjavali u korist slobodnog vremena u odnosu na visinu bankovnog računa.

Istraživački tim, u skladu s rezultatima studije, radoholičarima preporučuje da rade nešto manje sati, a više vremena provode s obitelji i prijateljima te da plate za obavljanje poslova koji im nisu omiljeni, na primjer čišćenje i spremanje kuće, a pomoglo bi im i volontiranje, koje također jača osjećaj sreće.

Nije ni lako ni moguće svima, osobito ne onima koji rade izrazito zahtjevne i odgovorne poslove, slijediti takve preporuke, no u nekom trenutku, kako je iznijela Ashley Whillans, svi mi moramo odlučiti je li visokoplaćen posao vrijedan vremena koje nam uzima, držeći nas podalje od onoga što najviše volimo, i donoseći, uza sve, visoke razine stresa.

                                                                                                                                                          L.G., foto: shutterstock

 

 

 

Izdvojeno

09. srpanj 2020 23:23