Mozaik Zdravlje

Kao da izgarate

Na ovu 'boljku' najčešće se žale žene, ali pogađa sve ljude i uzraste: po vrućini je neizdrživa, evo koji su mogući 'krivci' i rješenja

Kao da izgarate

Nagli napadaji vrućine, valunzi ili, kako je popularno reći u Dalmaciji, "fumade" donekle su podnošljivi zimi, no u vrućim ljetnim mjesecima mnogi jedva izlaze na kraj s njima.

Simptom je to ne samo menopauze kod žena, kako mnogi smatraju, već čitavog niza drugih stanja od kojih s mnogima muku muče i muškarci. Kao i djeca, tinejdžeri, adolescenti...

Zbog hormonalnog disbalansa, točnije, smanjenja proizvodnje estrogena u tijelu, tijekom menopauze dolazi do ovih neugodnih pojava, no liječnik Qurat Mudassar za Huffington Post objašnjava kako nisu samo hormoni krivi za pojavu napadaja, stoga i ne pogađaju samo žene u delikatnim stanjima. Ljeti su naročito neizdrživi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feel Good Menopause (@feelgoodmenopause) on

Riječ je u pravilu o reakciji tijela na vrućinu. Počinje tako što mozak daje upute tijelu da se treba ohladiti, i to što prije - krvne žile se zatim instantno počinju širiti i na taj način do površinu kože dolazi višak krvi. Počinjete se crvenjeti i znojiti, osjećate se kao da izgarate.

Ako "fumade" znate iskusiti rijetko, ne biste trebali brinuti. Stres i ubrzan način života ponekad nas znaju omesti u pravilnome funkcioniranju. No ako se napadaj vrućine, lupanja srca i pretjeranog znojenja događa češće, trebali biste posjetiti liječnika. A ovo bi mogli biti glavbi krivci za "boljku":

1. Stres i anksioznost

U stanju stresa tijelo otpušta višak adrenalina koji "ubrzava" protok krvi i povećava temperaturu tijela, kaže Mudasaar. Od tu napadaj vrućine.

"Ako ste u neuobičajeno stresnoj situaciji i osjećate kako se počinjete pretjerano znojiti i "prokuhavati" iznutra, pokušajte se na trenutak povući na mirno, hladnije mjesto i pokušati se smiriti dubokim disanjem. Popijte čašu vode", savjetuje.

Ukoliko ne pomaže, a situacija se ponavlja, posavjetujte se s liječnikom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fitbees (@fitbees___) on

2. Hipertireoza

Pretjerana proizvodnja tiroksina, hormona koji luči štitnjača, može promijeniti metabolizam tijela i utjecati na čitav niz popratnih simptoma, poput valunga. Zamislite da vam je tijelo konstantno u petoj brzini.

"Ubrzani metabolizam oponaša stanje tijela kakvo je dok vježba, što kao izravnu posljedicu ima znojenje i osjećaj vrućine", objašnjava liječnica Anuja Vyas za Huffington Post.

Kako je riječ osimptomu koji se može povezati s cijelim nizom drugih stanja, važno je da obratite pozornost i na ostale "smetnje" prije odlaska liječniku.

3. Nedostatak magnezija

"Magnezij je mineral koji se u ljudskome tijelu primarno nalazi u kostima, a pomaže i kod regulacije krvnog tlaka", objašnjava Vyas. Stoga zaključuje da deficijencija dovodi do nemogućnosti regulacije, a promjene u cirkulaciji mogu izazvati napadaje vrućine.

Ostali simptomi koji bi ukazivali na to da vaše tijelo vapi za magnezijem su gubitak apetita, mučnina, pretjerano umaranje i opća slabost. Ovim mineralom obiluju namirnice poput grahorica, orašastih plodova, sjemenki, cjelovitih žitarica i lisnatog zelenog povrća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RW Sports Massage Therapy (@rwsportsmassage) on

4. Intolerancija na hranu

Začinjena hrana poznata je kao glavni krivac za znojenje - budući da sadrži kapsaicin, tvar zbog koje i ima tako "papren" okus, utječe ujedno i na širenje krvnih žila, stvarajući istovremeno osjećaj ekstremne vrućine. Ako slabije podnosite začinjenu hranu, izbjegavajte naročito ljute papričice koje obiluju ovom supstancom.

Ako pak napadaji vrućine uslijede i nakon drugih obroka, obratite se liječniku za pomoć. Moguće da je riječ o intoleranciji na određene namirnice, pa čak i o alergiji za koju niste znali.

5. Alkohol

Alkoholna pića poput piva i sherryja (fermentirana)sadrže tiramin, aminokiselinu povezanu s utjecajem na širenje krvnih žila, ili pak histamin, kemikaliju koja kao posljedicu ima istu stvar. Ni crno vino nije poželjno ako vas muče valunzi - od njega ćete se najprije zacrvenjeti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ragnarok_norge on

Naslovnica Zdravlje