Mozaik Zdravlje

Osam problema

Kako razlikovati proljetni umor od simptoma bolesti? Trik je u dužini trajanja, evo kada biste morali početi 'dizati paniku'

Osam problema

Umor je nešto na što se pacijenti liječnicima žale na dnevnoj bazi. I iskuse ga svakodnevno, doista, no potrebno je onaj "zdravi" razlikovati od nešto ozbiljnijeg simptoma. 

Stres i dnevne obaveze, drijemanje kraj laptopa i zurenje u mobitel mogu nas dodatno umoriti, a mogu i proljetne promjene vremena. No "proljetni umor", baš kao i "proljetna depresija" ne bi smjeli potrajati dulje od dva tjedna.

Ako pak potraju, trebali biste se zapitati je li kroničan umor indikator nečeg ozbiljnijeg. Osim u slučaju da spavate jako malo, dakako - samo u slučaju da je umaranje počelo iznenada i postaje sve intenzivnije, trebali biste potražiti pomoć liječnika i 'dignuti paniku'.

No postoji i način za razlikovati proljetni i "moderni" umor od onog opasnijeg, kada je simptom nekih bolesti, piše Health. Ovo su najčešće:

1. Anemija

Anemija znači nedostatak crvenih krvnih zrnaca - manjak kisika kao izravnu posljedicu ima manjak energije s kojim "pod ruku" ide i brzo umaranje.

Najčešći tip anemije onaj je u kojemu pacijentu kronično nedostaje željeza do čega pak može doći nakon ugradnje želučane premosnice, težih menstruacija, kroničnih bolesti te zbog manjka vitamina. Bolest je lako potvrditi jednostavnim krvnim testom nakon kojeg slijedi terapija suplementima vitamina ili upute za promjene u dijeti.

2. Celijakija

Intolerancija na gluten ozbiljniji je poremećaj nego što biste pomislili - one koji boluju od celijakije ne dotiče samo činjenica da im tijelo ne probavlja gluten, već stanje prati i cijeli niz zdravstvenih tegoba, a među najočitijima je umor.

"Tanko crijevo je toliko izmučeno da hrana samo prolaze kroz vaše tijelo i ono ne dobiva potrebne nutrijente“, objašnjava doktor Gerald Bernstein za Health.

Popratni simptomi su i proljev, kao i gubitak težine. Jedini "lijek" je izbjegavanje namirnica koje sadrže gluten te prehrana bogata voćem, povrćem, ribom i mesom, krumpirima te kvinojom.

3. Apneja u spavanju

Ako se budite s glavoboljom i suhim grlom te premoreni, čak i kada ste dovoljno sati proveli u krevetu, moguće da patite od tzv. "apneje u spavanju". Riječ je o zastojima u disanju od kojih pati od 5 do 7% staovništva - zastoji traju od deset do čak šezdeset.

Događa se uslijed opuštanja mišića ždrijela i opuštanja jezika koji potom blokira disanje.

4. Sindrom kroničnog umora

Sindrom kroničnog umora (Chronic Fatigue Syndrome - CFS) ili mijalgični encefalomijelitis (Myalgic Encephalomyelitis - ME) bolest je koja se povezuje s iznimnom iscrpljenošću bez nekog posebnog razloga.

Osim umora, neki od simptoma su nesvjestica, opća bol, zatim simptomi slični gripi te česte upale i infekcije, bol u mišićima, anksionznost i depresija.

5. Fibromijalgija

Fibromialgija bi se najjednostavnije mogla objasniti kao kronična bol u mišićima, njihova osjetljivost i zatezanje te bol u tetivama. Osjećaj konstantne boli izmjenjuje se s umorom i iscrpljenošću, a liječi se vježbama, lokalnom terapijo te analgeticima i sedativima.

6. Problemi sa štitnjačom

I smanjena, kao i pojačana aktivnost štitnjače mogu kao posljedicu imati upravo umor. Češće je ipak riječ o hipotireozi, smanjenom lučenju hormona štitne žlijezde - ostali simptomi su osjećaj hladnoće, usporen metabolizam, bolni mišići te naglo debljanje.

Zašto umor? Riječ je zapravo o tome da uslijed smanjenog lučenja hormona, tijelo kompenzira do te mjere da postaje iscrpljeno i nesposobno proizvoditi energiju. Terapija u obliku hormonskih tableta dovodi tijelo u početno stanje.

7. Depresija

I najobičniji stres može iscrpiti osobu, no depresija i anksiozni poremećaji to mogu dovesti do krajnosti. Pacijenti koji boluju od ovih ozbiljnih bolesti često se osjećaju preumornima da bi izašli iz kreveta, a uobičajene aktivnosti nisu u stanju izvoditi.

Problem s fokusom, koncentracijom i pamćenjem neki su od početnih simptoma, slijedi osjećaj bezvoljnosti, a brojni se osjećaju bespomoćno i nemotivirano. 

8. Multipla skleroza

Umor koji izaziva multipla skleroza, kronična bolest koja napada živce, može iscrpiti tijelo kao rijetko što. Kako je riječ o bolesti centralnog živčanog sustava, umor je jako izražen, kao i neki od sljedećih simptoma: oštećenja motorike (primjerice poremećaj kretanja), oslabljeni osjeti, smanjuje se vidna oštrina, poremećena je ravnoteža, kontrola sfinktera...

Naslovnica Zdravlje