Mozaik Zdravlje

Prehrambeni trik

'Željni zarade manipuliraju ovom tehnikom, neutemeljeno su stvorili vojsku sljedbenika!': splitska nutricionistica oštro upozorava na velike zablude oko popularne dijete

Prehrambeni trik

Malo je koji način prehrane u zadnjih desetak godina doživio takvu popularnost kakvu i danas ima prehrana po krvnim grupama. Teoriju je osmislio liječnik Peter D'Adamo koji je još krajem '90-ih, a pretpostavke bazirao na evolucijskoj činjenici o pojavi novih krvnih grupa uslijed promjena u načinu života.

Toliko je teorija argumentirana da će rijetki reći da se radi o "dijeti"; režim koji se dotiče odabira namirnica prema krvnoj grupi znanstveno je utemeljen, stoga su o njemu pozitivno progovarali i mnogi liječnici.

No koliko je ograničavanje namirnica pametno i može li se ova teorija uslijed novih saznanja pobiti, odlučili smo pitati splitsku nutricionistkinju Draganu Olujić. Ponukani nedavnim člankom objavljenim na portalu znanstveni.net, a u kojemu stoji da je "prehrana po krvnim grupama glupost", priupitali smo struku o čemu se radi.

Prehrambeni trik

"Riječ je zapravo o jednome od najdugovječnijih prehrambenih trikova za promociju zdravog načina kontrole tjelesne težine. Baziran je na sljedećemu: nekoliko desetina tisuća godina prije Krista ljudi su imali jedinstvenu krvnu grupu, krvnu grupu 0. Tada je prehrana bila bazirana na ulovljenim životinjama i divlje ubranim biljkama (plodovi, sjemenke, lišće, korjenje – sve što je bilo jestivo).

S vremenom, kako se razvijala civilizacija, mijenjao se životni okoliš, biljke su se kultivirale a životinje počele uzgajati. Kako je civilizacija napredovala, nastajale su nove krvne grupe tako da danas poznajemo i grupe A, B te najnoviju AB", tumači nam Olujić.

No gore spomenuti članak nije jedini tekst na koji smo naišli kada je u pitanju osporavanje doktora D'Adamoa. Razni nutricionisti s oprezom gledaju na njegove tvrdnje, a ograničavanje namirnica ne savjetuju. 

"Spomenuti doktor razvio je prehrambenu teoriju na pretpostavkama o mogućnosti tj. nemogućnosti probave i apsorpcije jedne tvari iz hrane koja je građom slična proteinu, a zove se lektin.

Prema tom filteru kreirao je popis namirnica koje sadrže veće ili manje količine te tvari te ih je klasifikacijom prema krvnim grupama plasirao kao gotove upute za “zdravlje”, “dugovječnost” a u modernije vrijeme pokazale su se korisne I za “zdravo mršavljenje”, pojašnjava nam dalje splitska nutricionistica.

Takav način grupiranja namirnica zaživio je, kaže nam, i u nekim medicinskim područjima - modificirana verzija koristi se za razne endokrinološke poremećaje, pa je način prehrane aktualan i u smislu "promocije zdravlja štitnjače". Brojni će ipak preispitati njegovo djelovanje na zdravlje ljudi.

Manipuliranje snalažljivih pojedinaca

"Snalažljivi pojedinci odlično manipuliraju ovom bezazlanom prehrambenom tehnikom te stvaraju vojsku sljedbenika koji potpuno neutemeljeno, ali fanatično primjenjuju postavke dijete po krvnim grupama za postizanje različitih ciljeva", upozorava Olujić.

"Sama teorija prehrane po krvnim grupama znanstveno je osporena ozbiljnim istraživanjima, primjerice onima koja su objavljena u časopisu Plos One gdje se detaljno obrazlaže tvrdnja kako ovakav način prehrane nema uporište. No gledajući cijeli razvoj događaja, od prve pojave ove teorije čija se ideologija vrlo brzo proširila medijima, postavlja se pitanje zašto je znanstvenicima trebalo toliko dugo da se oglase s presudom o znanstvenoj utemeljenosti, tj. u ovome slučaju, o neutemeljenosti...", pita se nutricionistkinja s višegodišnjim iskustvom u struci.

Je li moguće da spomenuta prehrana baš sve duguje lukavo osmišljenoj promociji? Nutricionistkinja nam je objasnila da je riječ u stvari o možda najbezazlenijoj ograničavajućoj dijeti - što ju i dalje ne čini poželjnom.

"Ovaj prehrambeni pristup je zdravstveno najmanje direktno opasan u usporedbi sa svim drugim prehrambenim režimima", objašnjava nam. "Ako malo bolje promotrimo skupine hrane “dozvoljene”, “zabranjene” odnosno “povremeno dozvoljene” kroz svaku grupu lako dolazimo do zaključka da je u svakoj krvnoj grupi zastupljeno sve što ljudskom organizmu treba u dovoljnoj količini te da je u svakoj grupi isključeno sve što je na naki način štetno ako se konzumira u prevelikoj količini..."

Ni u jednoj tako grupi nećete naći visoko procesiranu hranu, a ni prerađenu hranu osim nužnog prvog stupnja - uglavnom fermentacija i drugi industrijski postulati koji zadovoljavaju kontrolu kvalitete.

Vrijeme da znanost pokaže zube

"Malo detaljnijom analizom najviše nedostataka ima prehrana kreirana oko krvne grupe 0, ali kako je to statistički i najrjeđa krvna grupa, i tu brojevi idu u prilog... Cijela je prehrambena teorija sagrađena na algoritmima i dobrom poznavanju matematike u uskoj povezanosti sa znanosti o prehrani. Ovaj i slični režimi znanstvenicima su rijetko “na meti” dok se ne pojave ozbiljnije zdravstvene ili društvene posljedice...", kaže Olujić.

Upravo stoga i "kasne" analize spomenute dijete. Znanost, naime, pokaže zube tek kad se skupi kritična masa mentalno i fizički unakaženih pojedinaca, a tada je, naželost, kasno, zaključuje nutricionistkinja.

Upozorava i da pseudoznanost danas itekako pronalazi svoj put do korisnika informacija, češće nego sama znanost. Tako je i teorija prehrane po krvnim grupa pronašla plodno tlo za kojekakve promotore zdravlja bez stručne pozadine. U trenutku kada se ozbiljno bolesne osobe udalje od konvencionalnih metoda liječenja, kao posljedicu imamo porazno loš odraz na zdravlje pojedinca.

Još jedna, nimalo zanemariva, posljedica je i sve veće nepovjerenje koje ljudi osjećaju prema medicinskim djelatnicima i ostalim stručnjacima. Pritom, slijepo slijediti, stihijski i bez prethodnih konzultacija s liječnikom, savjete kojekakvih "stručnjaka", moglo bi biti opasnije za vaše zdravlje u globalu nego što biste pomislili.

Naslovnica Zdravlje