Mozaik Zdravlje

Samo nježno

Najdelikatniji dio tijela često 'preskočimo' u pranju, a onda nastaju problemi: neugodni mirisi samo su jedna od posljedica manjka higijene, može doći i do ozbiljne upale

Samo nježno

Dio tijela koji često padne u zadnji plan kada je u pitanju obavljanje higijene, onaj je na koji nam pogled rijetko pada, a toliko je nježan da zahtijeva posebnu njegu.

Riječ je o pupku, a istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da u njemu može obitavati čak 67 različitih vrsta bakterija. Ne brinite, znat ćete ukoliko neke od njih izazovu gljivičnu infekciju - pupak će tada jako smrdjeti.

Internet je, naime, pun pitanja koja postavljaju unezvijereni korisnici, a tiču se upravo neugodnog mirisa koji izvire iz rupice na vašemu stomaku. Zašto se i kako to događa?

Krivac je, odgovaraju upućeni, loša higijena kada je u pitanju ovaj delikatni predio. Ne samo što biste mu prilikom tuširanja trebali posvetiti dodatnu pažnju, već postoje i brojni drugi načini kojima se može spriječiti potencijalna upala, piše Medical News Today.

Što izaziva neugodne mirise?

Većina ljudi ima takvu anatomiju da im se u pupku mogu nakupljati znoj, stanice otpale kože, a i ostala prljavština. Uz to, rijetki imaju običaj tijekom tuširanja posebnu pažnju posvetiti pranju pupka, pa dolazi do razvijanja bakterija.

Dakle, prvi i najčešći razlog je loša i nedovoljna higijena. Svaki dio tijela treba prati redovito kako bi ostaočist i zdrav, budući da na koži prirodno nosimo ogromnu količinu bakterija - neke su dobre, druge pak treba ukloniti.

No pupak je upravo iz tog razloga specifičan - svojom konstrukcijom idealan je "bazen" za sve te bakterije, od kojih je većina bezopasna, no neke mogu izzavati različite upale. To se događa kada količina njih postane prevelika, kao posljedicu ima neugodne mirise nakupljene prljavštine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @wellhellotherepeople on

 

Infekcija pupka zahtijeva pomoć liječnika, kao i kasniju promjenu u načinima održavanja higijene.

- candida

Kandida (candida) je gljivica koja je u prirodnome sastavu naše kože, probavnog trakta i vagine, ali ako se razmnoži, može izazvati gljivičnu infekciju - za to joj naročito pogoduju topla i vlažna područja, a pupak je idealan za to. Pripazite stoga i da ga dobro obrišete nakon tuširanja kako biste sprječili razvitak mikroorganizama.

- ciste

Drugi razlog neugodnog mirisa koji dolazi iz područja pupka mogao bi biti upaljena potkožna cista. Ako je došlo do upale, cista je crvena, otečena i bolna, a nerijetko ju prati i gnoj koji izlazi iz nje te vrlo neugodan miris.

Kako čistiti pupak?

Pupak je najbolje prati na dnevnoj bazi, toplom vodom i blagim sapunom, ali pobrinite se da dospijete u sve uglove. Iskoristite spužvu ili mekani ručnik, a važno je i dobro ga osušiti kada izađete iz tuša, piše Healthline.

Pranje je naročito važno ako se mnogo znojite ili bavite nekom vrstom fizičkih aktivnosti.

Pupak možete njegovati i prirodnim uljima. Nanesite malo na vateni štapić i lagano (i oprezno) prođite po unutrašnjosti pupka. Najbolje je ulje čajevca budući da djeluje protuupalno, no možete se posužiti i jojobinim koje njeguje kožu, bademovim za vlažnost ili pak maslinovim.

Naslovnica Zdravlje