Mozaik Zdravlje

Nema debljanja

Strah vas je da će se s dolaskom hladnijih dana kile same 'zalijepiti'? Postoji način da to spriječite, sve uz pomoć ova 4 trika...

Nema debljanja

"Metabolizam" je vjerojatno jedna od riječi za kojima fitness instruktori i uživljenici najradije posežu, a svodi se na isto - ubrzati isti. Jer tko ima brz metabolizam, ne može nikako imati viška kilograma. No je li baš tako?

Prvo, ubrzati metabolizam nije isto što i ubrzati probavu - tako da vam u ovom slučaju čili papričice i hladna voda natašte neće pomoći. Pod stanjem metabolizma većina misli isključivo na način na koji njihovo tijelo proizvodi energiju, no pojam je mnogo kompleksniji od toga.

"To je vrlo složen proces s brojnim različitim faktorima. Nekim je ljudima jednostavno urođena proizvodnja veće količine energije, a nekima manje. Bez obzira na to, postoje načini na koje možemo "prevariti" vlastito tijelo", objasnio je doktor Dori Arad za Popsugar.

Kako brži metabolizam ne donosi samo veću količinu energije, već i bolju probavu, bolje osjećanje, a što je ubrzaniji, teže i nakupljate kilograme, vjerujemo da biste i vi rado svoj "protresli".

A postoji nekoliko "trikova" koji će vam u tome pomoći. Posebno sad pred hladnije dane, nakon kojih, kao posljedicu sjedenja i jedenja neizbježno uočavamo nakupljene kilograme.

Trening snage

Jedan od najboljih načina na koji možete poboljšati svoj metabolizam je fizička aktivnost. "Dok vježbate, sagorijevate kalorije", kaže doktor Arad - toliko je jednostavno.

No ako se želite oblikovati, a uz to i prodrmati organizam, ništa "lagano" vam neće biti dovoljno. Pokušajte organizirati trening na način da ga bazirate na vježbama snage, a trening s utezima najbolji je za to, budući da najbrže izgrađuje mišiće.

"Ukoliko izgradite mišiće, vaše će tijelo proizvoditi više energije jer za svaki mišić treba određena količina, stoga će se i vaš metabolizam ubrzati", dodaje.

Pronađite neki plan za početnike, važno je da se ne iscrpite previše.

 

 

Zdrave masti

Još jedan način za ubrzanje metabolizma konzumacija je veće količine zdravih masti. Ako jedete masnu hranu, vaše tijelo mnogo je teže probavlja, pa i koristi više energije tijekom procesa. No nitko ne želi priuštiti svom organizmu borbu s nezdravim mastima, od njih sigurno nećete dobiti ništa dobroga.

Ako se odlučite pak pojesti 100g avokada...

"Jednom kad se razgradi i uđe u vaš krvotok, ne radi se više o 100 kalorija, već 60 ili 70, budući da je vaše tijelo jako naporno radilo kako bi razgradilo mast", objašnjava doktor Arad.

Laneno ulje, losos, avokado, sjemenke i orašasti plodovi pritom su dobra opcija.

Više proteina

Isto vrijedi i za namirnice koje obiluju proteinima. Tijelo ih teže probavlja, razbija i u konačnici pohranjuje. "Podebljajte" svoj jelovnik, prema tome, posnim sirom, mesom, jajima i ribom. 

 

 

Manje šećera

Za razliku od proteina i masti, "količina energije koju tijelo troši kako bi probavilo šećer je vrlo mala", zaključuje dr. Arad. "Uzmite za primjer jednu bananu od 100 kalorija. Gotovo svih tih 100 kalorija će završiti u vašem sistemu koji će ih lako pohraniti".

Loša je ovo vijest za sve one koji "jedu zdravo, ali nisu aktivni". Šećer, pa i onaj iz voća, kod vas će vrlo lako postajati - salo.

Naslovnica Zdravlje