StoryEditorOCM
ZdravljeIpak čašicu manje?

Sulfiti u vinima: što su zapravo ti aditivi i jesu li opasni za naše zdravlje?

25. listopada 2016. - 18:15
shutterstock_373898251

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju oznaka "Sadrži sulfite" pojavila se (i) na vinskim etiketama te među poznavatelje – više, ipak, "poznavatelje" - vina unijela bojazan: o čemu se tu radi, jesu li sulfiti opasni za zdravlje?

Ozloglašenost sulfita koje se, među ostalim, optužuje kao uročnika 'vinske glavobolje', nije omeđena granicama, stoga je među vinopijama sve više na cijeni vino koje ima oznaku "Bez sulfita".

Što su zapravo sulfiti?

S tim pitanjem obratili smo se enologu Tomislavu Plavši, diplomiranom inženjeru agronomije s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču koji kaže da su sulfiti u principu rezidui koji u vinu ostaju nakon primjene sumpora, bilo u obliku plinovitog sumpornog dioksida, sumpornog dioksida otopljenog u vodi ili primjenom praškastog Kalij-metabisu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 12:40