Mozaik Zdravlje

NAŠA NOVINARKA NA SPECIJALNOM ZADATKU

Lenka Gospodnetić: Prvi ulazak u teretanu za mene je bio šok - kao da sam ušla u raj!

NAŠA NOVINARKA NA SPECIJALNOM ZADATKU

Ako prosječnom muškarcu (ne nužno vjerniku) vizualizacija raja izgleda kao doručak na sočnoj tratini u društvu desetak golih djevica marke 'Playboy', onda dozvolite da ženi u najboljim godinama (čitaj: meni) uprizorenje Raja predstavlja – teretana.

Mjesto puno mladih, nabildanih, blago oznojenih muškaraca koji rade nekakve sklekove, upinju se i dahću na spravama, pršte od hormona i pri tom ispod oka (a neki i sasvim bezobrazno) gledaju u mene, dozvolit ćete, uzbudljiv je i poticajan prizor.

Naravno, u mene gledaju jer sam očito 'pala s Marsa', odjevena u nekakve traperice i, zaboga, visoke štikle, to je doista odraz krajnje neupućenosti i jasan znak da teretana nije moje prirodno stanište.

Njušim tako zrak prepun testosterona, hormona do plafona, zbunjena i omamljena tom ljepotom dolazim do Joška Bašića, voditelja teretane u PC Joker, inače magistra kineziologije, koji me pun razumijevanja preuzima i, za početak, posjedne na sofu preko puta nekakva energy-bara i prijamnog pulta u istom.

- Znam da nije lako, ali potrefila si termin kad je najpunije (a to je u ponedjeljak u večernjim satima, između 19.30 i 22, nap.a.). Ovako će bit negdi do lita, a onda brojčano stanje drastično pada; ljudi u siječnju dolaze skidat šta su nakupili za Božić, i sad prije lita, e da bi onda mogli na plaži pokazivat svoja (kod nas) istesana tijela – lukavo namiguje Bašić, angažiran po teretanama od 2000. godine. - A kad padnu prve kiše, laste se opet vraćaju u gym – domeće iskusno.

U studijskoj šetnji 'rajem' (teretanom) jedan od mladića iz snova upravo se, božeprosti, razapinje na nekakvoj spravi. U prekrasnom mučeniku prepoznajemo lanjskog Mistera turizma; nositelj titule i prekrasnih mišica je Matej Cvitanović, pomalo sramežljivi 22-godišnji Splićanin.

- Studiram sportski menadžment na 'Aspiri', a dugo sam u 'Splita' igrao košarku. Već dvije godine treniram ovdje u 'Jokera'. Da, pijem proteine whey – poslušno kao u školi odgovara na naša pitanja.

E sad valja pošteno reći da teretana nije samo raj za ženske oči; imaju se čega bogme nagledati i mladići.
- Odnedavno sam otkrila crossfit, pa je fitness u drugom planu – stručnu terminologiju ispaljuje Hana Bašić, Druga pratilja Miss Dalmacije 2014. godine. Za njenu ljepotu dijelom su zaslužni egzotični geni; majka je, naime, iz Singapura, a otac s Klisa. Kombinacija Dalekog istoka i splitskog zaleđa potpomognuta marljivim vježbanjem i kontroliranom prehranom očito 'ne može omanit'...

- Ovdje imaš tri vrste vježbača: one koji vole ogledalo, oni kojima je doktor naredio da dolaze, te bivše sportaše koji se 'održavaju' – opet se u priču uključuje Bašić. Sasvim ozbiljno pitamo ima li udavača; nije nepoznanica, naime, da je teretanama porasla popularnost nakon što je celebrity Borna Rajić ispričala da je bivšeg muža, tajkuna Luku Rajića, upoznala baš u takvu objektu...

- E, to ne znam – pošteno sliježe ramenima Bašić.

Supruga nije upoznala u teretani, nego kao gosta na radiju bivša radijska voditeljica i bodybuilderica, prekrasna Milijana De Mori. Milijana ili Mili, koja izgledom podsjeća na kombinaciju porculanske lutkice i nekakve super-djevojke iz budućnosti je, međutim, baš kao i suprug joj poznati boksač Mark De Mori, pasionirana sportašica te osobna trenerica. Nekadašnje treniranje od čak devet (9!) puta tjedno zamijenila je umjerenijim posjetima teretani od triput tjedno, a prakticira i osobne treninge, to jest radi online coaching.

- Svi smo rođeni s više-manje istim tjelesnim predispozicijama. Razlika između dobitnika i gubitnika je u tome što dobitnik ima više samopouzdanja. Stvar je, kolokvijalno, glave. A to se može i naučiti – slatko namiguje Milijana.
Studentica četvrte godine pomorskog menadžmenta, 22-godišnja krhka hobi-manekenka Anela Plazonić još će se puno znoja naprolijevati dok stekne tjelesnu spremu fitness-misice Jasne Carić (35), strastvene vježbačice koja s kilažom 'u više ciljeve' zna varirati i po 15 kilograma!

- Bez šoka nema rasta, napretka – svoj tjelesni inženjering približava Jasna. A stanje u glavi dočarava ukratko:
- Idem s mužem na natjecanja u fitnessu. Za nas nema izlazaka, alkohola, cigareta, a na proteine, aminokiseline, preworkove (podizače prije treninga) i termogenice (preparate za mršavljenje) mjesečno trošim oko 1500 kuna. Nema u ovome zarade; kao nagradu na natjecanju dobiješ samo priznanje i eventualno kantu proteina. Zato ovo ili voliš, il' ne voliš – sažima Jasna.

Izlazaka se, više-manje odrekao i Mislav Bulić (23), ali ne i društvenog života...

- Meni je odlazak u teretanu kao nekome kava: ispričam se i podružim s dragim ljudima, jer ovdje je uz povremene 'sezonce' stalna ekipa. A usput se i istreniram – povjerava simpatični Mislav, inače student prve godine Kineziološkog fakulteta u Splitu. I on, kao i većina vježbača, rado konzumira preparate za tjelesnu dohranu: proteine, aminokiseline, čajeve...

Zato kao pravu 'bijelu vranu', a možda i ugodno iznenađenje, doživljavamo Dinka Ćavara (36), koji je mišiće izgradio samo na – domaćoj hrani. Da stvar bude još zanimljivija, Dinko je bio prvak Njemačke u kick-boksu u amaterskoj klasi 2003. godine, u teškoj kategoriji, kad je imao 91 kilogram i samo 23 godine...

- Živim u Njemačkoj i radim za BMW, a vježbam stalno i svugdje. Kad dođem u Kaštela na godišnji odmor, isto ne preskačem teretanu; evo zato me sad vidite ovdje. Devedeset minuta intenzivno vježbam, a u predahu volim proćakulat i odmorit mišiće. Protivnik sam dohrane, iako sam ranije uzimao proteine; danas držim da je to samo zarada za proizvođače i trgovce – smatra Ćavar, koji osim teretane prakticira i rukomet i košarku.
Ma, turbo-ekipa!

Naslovnica Zdravlje
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last