StoryEditorOCM
Zdravljezaboravite brzinu

Žvačite polako i spasite zdravlje

23. ožujka 2016. - 11:14

Ljudi najčešće podcjenjuju važnost žvakanja. Ne odnosi se to, međutim, samo na zanemarivanje savjeta današnjih liječnika o važnosti pravilnog i dovoljno dugog žvakanja hrane. Žvakanje je, naime, kako su utvrdili znanstvenici s Harvarda u studiji nedavno objavljenoj u časopisu Nature u kojoj su analizirali žvakanje i prožvakanu hranu različitih vrsta - jedna od stvari koje su čovjeka učinila onakvim kakav je danas.

U vrijeme prije dva, tri milijuna godina naši su preci počeli manje vremena provoditi žvačući, i uz manje u to uloženog truda dobivati više energije, jer su u prehranu počeli dodavati meso, te koristiti kamene alate za obradu hrane – usitnjavanje, omekšavanje 'tučenjem' itd., čime su olakšavali njezino probavljanje.

Znanstvenici procjenjuju da je ta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:30