StoryEditor
ZdravljeZANEMARENI PROBLEMI

Često ste iscrpljeni i razdražljivi? Imate poteškoća sa spavanjem i nadutošću? Evo kako si najbrže pomoći kad vam hormoni luduju

11. prosinca 2018. - 21:22

Jeste li često jako umorni, iscrpljeni i razdražljivi? Imate poteškoća sa spavanjem i sa nadutošću? Teško se koncentrirate, a osim toga borite se s aknama iako je pubertet davno iza vas!? Sve to mogu biti simptomi hormonalne neravnoteže u tijelu - problemi koji su vrlo često zanemareni.

Narušena hormonalna ravnoteža često je povezana i sa narušenom ravnotežom crijeve flore. Možda je sve to posljedica poremećenog rada štitne žlijezde čiji hormoni reguliraju, između ostalog, našu tjelesnu temperaturu, metabolizam i brzinu otkucaja srca, ali njena nedovoljna funkcija smanjuje i količinu serotonina u mozgu. Što učiniti?

Određene navike mogu biti osobito korisne za sprječavanje hormonalne neravnoteže ili njeno ponovno uspostavljanje.

1. Pokušajte ograničiti unos šećera što je više moguće

Pretjerivanje sa šećerom može imati negativan utjecaj na mnoge hormone u našem organizmu, uključujući leptin, inzulin i grelin. Osim toga, šećer može izazvati i kroničnu upalu u tijelu te porušiti omjer estrogena i testosterona. Stoga je pametno da sa šećerom samo povremeno zgriješite, a još je bolje da ga potpuno prekrižite sa svog jelovnika.

2. Nemojte zanemariti negativan utjecaj stresa

Svi znamo da je kronični stres izrazito loš za naše zdravlje. Međutim, većina ljudi predugo zanemaruje ovu činjenicu sve dok se ne počnu suočavati sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući i porušenu hormonalnu ravnotežu. U svakom slučaju, dobro je razmisliti o tome kako je smanjiti količinu faktora stresa u vašem životu sve dok ste još uvijek relativno zdravi. Pobrinite se da nađete dovoljno vremena za opuštanje tijekom dana, pa makar to bilo i samo nekoliko minuta tijekom kojih ćete meditirati, moliti, razmišljati o lijepim stvarima....

3. Pomažu i adaptivne biljke

Adaptivne biljke, među kojima je na prvom mjestu ashwagandha, te zlatni korijen (Rhodiola rosea) i maca. Asvwanandha je drevna ayurvedska biljka sa širokim spektrom djelovanja, stimulira rad mozga, poboljšava pamćenje te pozitivno djeluje na živčani sustav. Sve su ove biljke korisne za održavanje hormonske ravnoteže u organizmu. Budući da imaju vrlo jak učinak svakako se posavjetujte sa stručnjakom za ovo područje u pogledu odgovarajuće doze.

4. Pazite na zdravlje crijeva

Stanje u našim crijevima ima značajan utjecaj na različite hormone. Bakterije u crijevima između ostalog sudjeluju u održavanju razine estrogena, progesterona i testosterona u tijelu. Savjetujemo vam da svakodnevni jelovnik sastavite tako da osigurate dovoljan unos raznolikih namirnica i vlakana koje će se osigurati radovitu probavu i uklanjanje štetnih toksina, a posljedica će biti i manje hormonalnih problema.

 

Problemi trudnoće

Mnoge žene otkriju da njihova štitnjača ne funkcionira normalno kada pokušavaju zatrudnjeti. Nakon niza bezuspješnih pokušaja da zatrudne otkrivaju da je uzrok tome štitnjača. U takvim slučajevima krivac može biti hipo ili hipertireoza. Oba stanja imaju negativan učinak na ovulaciju, što povećava problem začeća.

 

Promjena prehrane

Ako imate bolest štitnjače, izbjegavajte rafiniranu hranu, šećer, sve životinjske bjelančevine (mliječne proizvode, meso), gluten, kofein i alkohol. Nemojte pretjerivati s kupusom, prokulicama, brokulom i cvjetačom, jer mogu poremetiti dobru pretvorbu hormona T4 u T3 i tako dodatno oslabiti funkcioniranje štitne žlijezde.

 

Ispadanje kose

Krhka, suha i lomljiva kosa još je jedan tipičan simptom nedovoljnog rada hipotireoze. U ekstremnim slučajevima, kosa može čak početi opadati pretjerano. Neki problemi s kosom mogu se pojaviti i kod hipertrofije - obično se kosa počinje ekstremno prorijeđivati.

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 09:24