StoryEditor
Zdravljesavjeti za zaštitu

Bojite se zaraze koronavirusom, no ne želite preskočiti posjet teretani; stručnjaci otkrivaju ima li razloga za paniku i koja je prevencija najbolja

Piše L. L.
8. ožujka 2020. - 15:30
Shutterstock

Znoj ne prenosi viruse, no što je s površinama u teretanama i studijima za rekreaciju koje dira veliki broj ljudi? Jeste li vi u kategoriji onih koji osobnoj higijeni i predostrožnost od zaraze pridaju veliku važnost, ili ste pak nešto opušteniji po tom pitanju?

S obzirom na zdravstvenu situaciju u svijetu i kornavirus koji se sve više širi, neminovno je da na neke stvari u svakodnevnom životu moramo paziti, no to ne mora nužno značiti da trebamo prekinuti svoju dnevnu rutinu i preskakati stvari u kojima inače uživamo.

Jedna od takvih situacija jest i odlazak u teretanu ili na neki od treninga kojeg prakticirate.

I dok se pripremate za pozu 'psa s licem prema dolje', sigurno ne razmišljate o tome tko je prije vas vježbao na toj prostirci, no nakon svih upozorenja na prijenos koronavirusa, možda biste se trebali upitati koji su zapravo rizici od zaraze u teretani.

Obratite pozornost na opremu kojom se često rukuje

Doktor David Thomas, voditelj odjela za zarazne bolesti američkog medicinskog fakulteta Johns Hopkins smatra da je manja šansa da ćemo se zaraziti u teretani, nego li na primjer u crkvi. Kao usporedbu napominje da u crkvenim ustanovama rukovanjem dodirujemo veliki broj ljudi, a i često smo u neposrednoj blizini s osobama iz okoline.

Thomas ipak naglašava: "ako živite ili ste posjetili regiju u kojoj je bilo slučajeva zaraze koronavirusom, bilo bi dobro da pripazite općenito na rukovanje javnim površinama i spravama, pa tako i u teretani."

Doktor poručuje: "virus se ne može prenijeti znojem, no često korištene površine i proizvodi poput utega, mogu biti opasan faktor kada je u pitanju zarazu."

Iako znanstvenici još uvijek nisu potvrdili kako se točno koronavirus prenosi, dokazano je da se na metalnim, plastičnim i staklenim površinama zadržava od dva sata do devet dana što znači da zapravo ne možete biti sigurni u šansu zaštite od virusa, ako sami ne pridonesete čišćem okruženju i vlastitoj zaštiti u javnim prostorima.

Doktor Thomas upozorava: "kvake i vrata u javnim ustanovama, zbog učestalog kontakta ruku, vrlo su rizičan faktor u prijenosu virusa", zbog čega podsjeća na temeljito pranje ruku nakon kontakta s ovim predmetima.

Vlasnica joga studija u državi Washington, u kojoj je nekoliko zaraženih osoba preminulo od koronavirusa, kaže da se situacija vezana uz virus višestruko odrazila na ponašanje ljudi, ali i na sam posao. Neki od luksuznih fitness centara u područjima s velikim brojem zaraženih osoba, svojim su polaznicima poslali obavijesti o higijenskoj predostrožnosti i stalnom čišćenju svih sprava kojima se korisnici služe.

Ipak, svim osobama koje se osjećaju loše ili sumnjaju da su bili u kontaktu s virusom, predlaže se ostanak kod kuće. 

Brian Cooper, izvršni direktor YogaWoks-a svojim je polaznicima poslao mail u kojem ih je obavijestio o pojačanom postupku čišćenja kako bi prostor za vježbanje bio ugodna i sigurna okolina za polaznike, ali i za osoblje.

Što sami možemo napraviti?

Ako se osobno niste potpuno uvjerili u tehnike čišćenja u vašoj teretani, postoje neki od načina kako da sami doprinesete zdravstvenoj zaštiti. 

U mnogim teretanama naići ćete na bočice s dezinfekcijskim tekućinama, no ako sami niste sigurni što je točno u njima, upitajte nekoga u teretani, ili donesite svoja sredstva za dezinfekciju.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti navode da otopine za izbjeljivanje koje imamo u kućanstvu te alkoholne otopine s najmanje 70% alkohola, u kombinaciji s uobičajenim dezinfekcijskim sredstvima mogu biti učinkovite u prevenciji zaraze. 

Kao dodatak prevenciji od zaraze putem čišćenja sprava i prostirki, bitno je ne zaboraviti na učestalo pranje ruku i pokušati ne dodirivati svoje lice ako niste sigurni u čistoću ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 09:24