StoryEditorOCM
Zdravljemože doći do problema

Manjak nekih vitamina u tijelu može izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem: ovo su signali koje nam tijelo šalje, primijetite ih na vrijeme

Piše PSD
29. rujna 2021. - 21:30

Kvalitetna hrana postaje prava rijetkost, a shodno tome globalno raste broj ljudi koji kronično pate od deficita nekog od esencijalnih vitamina. Postoje znakovi koji jasno ukazuju na nedostatak određenog vitamina. U slučaju da prepoznate neki od simptoma, važno je potražiti pomoć liječnika, piše Dnevni avaz.

Natečeni zglobovi

Vitamin C - Njegov nedostatak nagovještavaju sklonost infekcijama, pojava masnica, sporije zarastanje rana, zatim uvijanje, pucanje i urastanje dlaka na tijelu, bolni i natečeni zglobovi, krvarenje desni, anemija, umor i loše raspoloženje, dobivanje na težini bez promjene navika u ishrani. Da bi tijelo svakodnevno dobivalo dovoljne količine vitamina C, važno je jesti voće i povrće.

Vitamin A - Gruba, suha i nadražena koža, gubitak apetita, čest umor, slaba kosa bez sjaja, lomljivi nokti, nastanak peruti i koža sklona aknama su upozoravajući znakovi nedostatka vitamina A. Ipak, kako stručnjaci ističu, njegov deficit najčešće se primijeti u promjenama na očima. Vitamin A ili retinol nalazi se najviše u uljima riblje jetre, žumanjku i maslacu.

Krvna slika

Vitamin E - Simptomi su uočljivi u krvnoj slici. Dakle, ukoliko patite od nedostatka crvenih krvnih zrnaca, znači da vam nedostaje i vitamin E. Inače, vitamin E ima važnu antioksidativnu ulogu, u smislu pomaganja ćelijama da se zaštite od štetnih utjecaja slobodnih radikala. On je potreban i za normalno funkcioniranje imuniteta u borbi protiv bakterija i virusa. Pomaže i u širenju krvnih žila i sprječavanju zgrušavanja krvi unutar njih.

Neurološke smetnje

Kod nedostatka vitamina B1 simptomi su neurološke smetnje, slabost i grčenje mišića, problemi s pamćenjem, nastanak edema. Simptomi mogu uključivati gubitak apetita i razdražljivost. Kod potpunog nedostatka dolazi do bolesti beri-beri. Deficit vitamina B2 vidljiv je u uglovima usana, oko kojih se učestalo javljaju rane i oštećenja kože. Manjak vitamina B3 i B7 ogleda se u mnogim problemima s kožom.

Gubitak pamćenja

Nedostatak vitamina B6 se javlja kod dijabetičara, starijih osoba, trudnica i dojilja. Kada je u minusu, povezan je sa oboljenjima bubrega, grčevima u rukama i nogama, nesanicom i anemijom.

Folna kiselina ili vitamin B9 je često u deficitu kod trudnica, žena koje uzimaju kontracepcijske pilule, kod osoba s probavnim tegobama i kod alkoholičara. Još jedan vitamin iz B grupe - B12 je veoma važan. Njegov deficit uzrokuje obamrlost u rukama, stopalima i/ili nogama, poteškoće s hodanjem i ravnotežom, anemiju, oticanje jezika, gubitak pamćenja, čak i pojavu paranoje i halucinacija, navode stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 22:35