Overlay
‘Spatchcock chicken‘

‘Spljošteno‘ pečeno pile pravi je hit: priprema se samo čini kompliciranom, ako znate tehniku sve je gotovo za čas, a garantira savršeno pečeno meso

Piše Stil
Foto Shutterstock
29. lipnja 2020. - 13:16

Ne sumnjamo da ste u pretraživanju recepata online naišli na onaj za "spatchcock piletinu". U posljednje je vrijeme pravi hit, a priprema se u pećnici, na roštilju, gril tavi... Stvar nije u "gdje", već "kako".

Isto tako, ne sumnjamo i da ste recept preskočili. Ostavili za neki drugi put, jer "kokoš s krumpirima" ručak je koji svi vole, pa zašto komplicirati s novim idejama čije realizacije izgledaju prilično zahtjevno. Naoko, radi se o vrlo kompliciranom procesu pokušaja da se čitavo pile "spljošti" kako bi se lakše priljubilo uz površinu tepsije ili roštilja. 

No u stvarnosti, "teži dio" (rezanje pileta) se obavi čas posla. Ne uključuje ni pretjerani nered u kuhinji, ne morate ni ruke isprljati. U potrazi za najprikladnijim receptima za pripremu kod kuće, pronašli smo i jedan koji nas je oduševio lakoćom.

Pripremite tepsiju i obložite je papirom za pečenje, pećnicu upalite na 200 stupnjeva.

Najprije morate cijelo pile okrenuti na trbušnu stranu. Potom napipajte gdje je kost kralježnice i režite s obje strane, duž rebara. Za ovo će vam trebati par dobrih kuhinjskih škara, mnogo je preciznije nego rezanje nožem. Odrezani dio uz kost možete odvojiti i zamrznuti za kasniju pripremu pileće juhe ili temeljca.

Jakim nožem pritisnite duž donje kosti i na taj način "izravnajte" pile. Začinite iznutra žličicom soli i prstohvatom crnog papra. Zatim pile okrenite, a uz pomoć dlanova ga u potpunosti priljubite za površinu. Zadignite kožu koju ćete napuniti mješavinom "začinjenog maslaca" - pomiješajte maslo, sol, papar i peršin sa žličicom maslinova ulja, nekoliko kapi limunova soka i dva režnja sitno narezanog češnjaka.

Umasirajte mješavinu ispod kože pileta, a ostatak (otprilike dvije žličice) razmažite po njemu. Pile prelijte obilnom količinom maslinova ulja, začinite solju i paprom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko 45 minuta.

Znalci kažu kako ovaj način garantira savršeno pečenje svaki put, a začine možete prilagoditi svojemu ukusu. Crvena paprika, pa i kurkuma, šareni papar ili malo začinskog bilja poput bosiljka odlično se slažu s piletinom pripremljenom na ovaj način. Ako uz nju pripremate krumpire, ne zaboravite dodati i koju grančicu ružmarina.

11. travanj 2024 10:03