StoryEditor
TrendŽivi spas

Problem o kojem se malo priča, a muči mnoge: trljanje bedara ljeti može biti nepodnošljivo, imamo par rješenja koja bi mogla pomoći

Piše Jelena Vrcelj
2. srpnja 2020. - 12:03
Shutterstock

Zanimljivo kako nam ponekad i najmanje sitnice mogu pokvariti događaje koje dugo planiramo. 

Netko tako možda i ne bi vjerovao da je osobi u ranim 20-im godinama čitav jedan koncert upropastilo nešto tako nevažno kao trljanje bedara. Nije, jer kako bi i mogao, pa trljanje bedara barem ne zvuči kao nerješiv problem, uostalom, koliko to može i smetati ikome?

Govorim u ime svih onih koji se s tim problemom nose godinama kad kažem da može. I to prilično, a nije ni da ne boli. Zamislite najgore žuljeve koje ste ikada imali na stopalima. A sad ih zamislite između vaših nogu.

Nakon raznih faza oscilacija u kilaži, ovog se ljeta ponovno vraćam korijenima. Bedra se trljaju više nego ikad, ali bilo bi u doba ponude u drogerijama pomalo amaterski dopustiti da mi to pokvari ljeto. Pa ni jedno kupanje, jer od festivala i koncerata ove godine ipak neće biti ništa.

Danas postoji čitav niz krema upravo s namjenom da područje bedara "podmažu" i na taj način spriječe stvaranje osipa, crvenila, pa i rana nalik na žuljeve. Body glide anti chafe balm i Megababe tigh rescue drže najbolje recenzije na Amazonu kad su u pitanju pomade za ovo područje, no ako ne želite izdvajati ni najmanju cifru za ovu namjenu, već se poslužiti nekim kućnim rješenjima, imamo par ideja.

Najprije, zašto trljanje bedara ljeti zna biti tako neugodno?

Jednostavno rečeno, trenje kože o kožu izaziva ovu neugodnu pojavu, koja ne mora nužno nastati samo između bedara. Prsa, bradavice i područje ispod nadlaktice također su u skupini podložnih trenju, a unutarnja bedra, tumači dermatologinja Shari Marchbein za Allure, karakterizira uz to i nježna, delikatna koža.

Situaciju dodatno pogoršava i vlaga, stoga ljeti, kad se pojačano znojimo, problem kod nekih može postati prilično neugodan. Sličan kontaktni dermatitis nastaje i tijekom dugotrajnog nošenja zaštitne maske, kao i u doticaju osjetljive kože s nekim sintetičkim mirisima.

Trljanje kože o kožu može prouzrokovati tako mikrooštećenja koja se tijekom vremena (naročito za vrijeme fizičkih aktivnosti ili duljeg hodanja) pretvaraju u rane. Otvorena oštećenja čine nas isto tako podložnijima infekcijama, naročito u vlažnom okruženju znoja i bakterija. Prisutnost znoja povećava sposobnost njihova množenja i uzrokuje dodatne iritacije.

A ako se pretjerano trljanje ponavlja češće, može se dogoditi i narušavanje same barijere kože na tom mjestu. Stoga je ekstremno važno to područje njegovati i paziti na njega u uvjetima kad je to moguće. 

Kad se vratite kući nakon dana obavljanja obaveza po visokim temperaturama, a shodno tome i "trljanja", obavezno što prije uskočite pod tuš. Koristite što nježnije sredstvo za pranje i nipošto ne trljajte! To će samo učiniti situaciju gorom, zato pilinge zaobilazite u širokome luku.

Dermatolozi se isto tako slažu kako su kreme na bazi cinka ili one koje imaju teskturu poput "želea" najpogodnije za ovo područje i namjenu. Što masnije, a najbolje ih je koristiti u obilnom sloju preko noći.

No ono što najbolje pomaže?

Odmor. Najbolje je, ukoliko je moguće, ovo delikatno područje poštedjeti daljnjih jurcanja po vrućinama. Ako ste pak prisiljeni, bolje je odabrati odjevnu kombinaciju koja će spriječiti doticaj kože na kožu. Koliko god uživali u ljetnim haljinicama, one ponekad nisu najbolji izbor...

Birajte materijale poput stopostotnog pamuka i lana, a izbjegavajte sintetiku. 

Ako su vam bedra s unutarnje strane posebno upaljena ili ste pak primijetili mjehure i otvorene rane koje otiču, obavezno potražite pomoć liječnika zbog opasnosti od infekcije. 

Spas možete pronaći i u obliku vazelina ili antiperspirantnih krema. Pomažu, dakako, i pamučne hlačice koje ćete nositi ispod suknji i haljina, a s obzirom na temperature koje se rapidno penju, možda je konačno vrijeme i da uložite u kremu s ovom, posebnom namjenom.

Nemojte da vam ovako "sitan" problem pokvari ljetno uživanje.

#TRLJANJE BEDARA

Izdvojeno

04. srpanj 2020 12:24