StoryEditor
Trendnaša preporuka

Pripremite kokice, evo prijedloga za gledanje: ove su nas serije potpuno oduševile, čak i ako ste ih već ‘odradili‘ slobodno ih ‘zavrtite‘ još jednom!

Piše Antonio Juričić, Anita Belak-Krile
30. travnja 2020. - 20:03
Shutterstock

Kao što smo se donedavno prilikom upoznavanja znali međusobno priupitati 'Koju bi knjigu ponio na pusti otok?', nakon iskustva s mjerama društvenog distanciranja, neki možda pitanje preformulirati u 'Koju bi seriju gledao u izolaciji?'. Serije, taj jednostavan i praktičan instant-bijeg iz realnosti bile su nam pravi spas u dugim i dosadnim satima samovanja, a kako od pravih izlazaka i tuluma za sada još nema ništa, na njih ćemo se oslanjati još neko vrijeme.

Jer, svaka čast filmovima, ali traju samo sat i pol, dva. Dok serije, kad redatelj i scenarist uspiju ne pogubiti konce nakon druge-treće sezone, mogu pružiti sate i sate odlične zabave.

Ako više ne znate što gledati, predlažemo vam neke od naslova koje ste možda već pogledali, ali im se vrijedi još jednom vratiti. Mi sigurno jesmo. Žanrovi su različiti, a zajednički im je nazivnik to što su stvarno dobre. 

Black Mirror (2011)

Black Mirror je serija koju jednostavno morate pogledati. Znanstvenofantastične je tematike, ali se češće bavi temama bliske nego daleke budućnosti na koju gleda s pesimizmom.

Black Mirror je neizostavno štivo za sve ljubitelje distopijske tematike, ali i one koji si vole dati za misliti.

Svaka epizoda ostavit će vas u moralnoj dilemi i nerijetko ćete se naći u situaciji da stajete na stranu negativaca zbog brutalnosti kojima su podvrgnuti zbog svojih nedjela.

Epizode funkcioniraju zasebno, iako ponekad možete naići na dijelove koji sadrže reference na prošle epizode, koje se uglavnom odnose na tehnološka dostignuća i stil života u jednom od mnogih „paralelnih svemira“ u kojemu je ta epizoda smještena.

Serija će vam ostaviti gorak okus u ustima, ali i dati drugačiji uvid u ono što donosi razvoj tehnologije i kakva nas budućnost čeka ako se prepustimo lošim stvarima koje nam društvo nameće.

No ne brinite, ima i epizoda koje završavaju na optimističnoj noti i iako su rijetke, fantastične su.

Search Party (2016)

Search Party je ušla na mala vrata 2016. godine, a do sada su snimljene dvije sezone, s tim da su u planu barem još dvije. Originalno je prikazivana na TBS-u, a treću sezonu će dočekati na HBO Maxu.

Search Party započinje kao humoristična serija s neobičnim likovima čiji karakteri zapravo izazivaju smijeh. Ipak, što serija ide dalje, humor pada u drugi plan i postaje izuzetno „crn“. Ali to nije ona „crnina“ na koju smo navikli primjerice u It's Always Sunny in Philadelphia, koja je prije svega potpuno bizarna i nadrealna, ovdje se radi u situacijama koje na dublji način udaraju na psihu i stvaraju humoristične scene kojima se više ni ne možete smijati.

Serija prati skupinu prijatelja s dosta upitnim karakternim osobinama koji krenu u potragu za nestalom djevojkom koju su poznavali, a ta se potraga uskoro pokaže prvenstveno kao njihov bijeg iz dosadne svakodnevice nego kao dobro djelo.
Situacija se s vremenom zakomplicira, a družina upadne u velike probleme iz kojih se ne može izvući, već su ih prisiljeni prihvatiti kao novu stvarnost.

Search Party ima sve – napetost, humor, zanimljive likove i radnju, a usto je i osvježavajuće originalna.

Boardwalk Empire (2010)

Boardwalk Empire je iznimno kvalitetna, ali po mnogočemu jedna od najkontradiktornijih serija u posljednje vrijeme.

S jedne strane imamo fantastičnu produkciju, režiju i glumačku postavu te radnju koja je sigurni mamac za gledatelje, dok s druge strane imamo nerijetko sporu i nemaštovitu radnju te preveliko „iskorištavanje“ stvarnih povijesnih ličnosti.

Radnja je smještena u Atlantic City u doba prohibicije, a prvenstveno prati Nuckyja Thompsona, čovjeka koji u rukama drži uzde cijelog okruga. Lik Thompsona inspiriran je stvarnim vladarem Atlantic Cityja, Nuckyjem Johnsonom, a fantastično ga je odglumio Steve Buscemi.

Činjenica da je trud posvećen i najmanjim sitnicama kako bi se što bolje uprizorilo razdoblje u kojem se odvija radnja može biti vrijedna gledanja pet sezona, iako se gledanost serije u SAD-u smanjivala iz sezone u sezonu. Serija u nekim fazama ima iritantno mnogo preokreta, na trenutke je predvidiva, a nerijetko i jednostavno dosadna.

Ipak, ako ste ljubitelj kriminalističko-političkih intriga, s Boardwalk Empireom nećete pogriješiti.

Travelers (2016)

Znanstvenofantastična serija s Ericom McCormackom (Will iz Will i Grace) u produkciji kanadskog Showcasea. Zašto biste pobogu to gledali? Pitanje je stvarno na mjestu, ali prije nego krenemo objašnjavati, kažimo da je u produkciji prvih dvaju sezona sudjelovao Netflix, dok je treću sezonu sam producirao.

Travelers nas vodi u postapokaliptičnu budućnost u kojoj je tisuće operativaca poslano da spriječi kolaps društva. Ti operativci poznati su pod nazivom „travelers“ (putnici), a došli iz budućnosti te je njihova svijest prebačena u tijelo osoba iz sadašnjosti nekoliko trenutaka prije njihove potencijalne smrti, kako bi se na taj način maksimalno smanjio utjecaj na sadašnjost.

Iako se na trenutke teško otrgnuti od produkcijske kvalitete koja nije baš na vrhunskoj razini, poprilično dobra gluma široj javnost nepoznatih glumaca, a pogotovo McCormacka, uvelike to nadoknađuje.

Uz to, serija je jako kompleksna i zahtijeva pozorno gledanje kako bi se pohvatale sve implikacije putovanja kroz vrijeme i načina na koji funkcionira misteriozni „Direktor“ iz budućnosti koji „travelersima“ šalje misije.

Serija je jako zabavna i nije se teško povezati s likovima, a posebno zanimljiv aspekt je balansiranje „travelersa“ između spašavanja svijeta i vođenja svakodnevnog života svojih „domaćina“.

Travelers je pravi materijal za „binđanje“ i sigurno nećete požaliti što ste je pogledali.

The Leftovers (2014. – 2017.)

Među recentnim serijama koje ste možda propustili, a itekako su vrijedne gledanja su i HBO-ovi 'Preostali' (The Leftovers). Riječ je o majstorskom SF bombončiću od tri sezone u kojem se odvija napeta emotivna drama. Serija je nastala prema knjizi Toma Perrotte, a potpisuje je Damon Lindelof, čovjek koji stoji iza popularnog hita 'Izgubljeni' (Lost), a u čijem središtu je također bilo rješavanje jedne misterije.

U 'Preostalima' pratimo oca dvoje djece i načelnika policije Kevina Garveyja (Justin Theroux, zgodni bivši suprug Jennifer Aniston) koji nastoji i dalje živjeti normalnim životom iako više ništa nije normalno.

Otprilike kao i mi danas u 'korona' izolaciji. I tamo šetaju neki ljudi u bijelom, ali nisu kao ovi naši. Seriju snube i oni koji nisu nimalo ludi za misterijom i SF-om, no definitivno nije za gledatelje slabih živaca koji teško podnose emotivne i fizičke gubitke. Drama započinje kad u jednom danu sa Zemlje neobjašnjivo nestane dva posto cjelokupnog stanovništva.

Već u prvim kadrovima rasplakana beba u autosjedalici iznenada nestaje dok majka razgovara na telefon i petlja s ključevima, dva se automobila sudaraju jer u jednome odjednom više nema vozača… Preostali se stalno pitaju: 'Što se to, dovraga, dogodilo?“ i pokušavaju složiti slagalicu neobjašnjivog apokaliptičkog događaja koji je potpuno preokrenuo njihove živote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 15:14