StoryEditor
TrendNe budite dosadni!

Pokloniti ružu za Valentinovo lijepa je gesta, ali malo ‘isfurana‘: evo što sve možete poručiti bojom, vrstom i brojem cvjetova, postoji tajni jezik!

Piše Tea Sumić Miletić
14. veljače 2020. - 09:58
Shutterstock

Jeste li stavili u podsjetnik 'kupiti crvenu ružu?'. Danas je, ako niste primijetili, Valentinovo - dan kad cvjećari trljaju ruke, a zaboravni glave. Dan zbog kojeg su crvene ruže - prekrasno, elegantno cvijeće - postale kliše. Potpuno nepotrebno, jer toliko je lijepog cvijeća sa snažnom ljubavnom simbolikom, samo ako znate pravi jezik. Tajni jezik cvijeća.

Ne zafrkavamo vas, uistinu je postojao takav jezik, a znali su ga svi finćukasti Europljani. Postojao je i rječnik, 'Le Language des Fleurs'. Prema tom jeziku, svaki cvijet je imao svoju poruku - ljubavi, prijateljstva, odanosti, ali i mržnju, zamjeranje, otuđenost, žaljenje...

'Govorio' se poklanjanjem cvijeća, ali i isticanjem cvijeta određene simbolike na haljini ili kosi, a na značenje je utjecala vrsta cvijeta, ali i boja te broj cvjetova. Nekadašne značenja ne poklapa se uvijek sa suvremenim, na primjer, danas se žuta ruža smatra izrazom prijateljstva, a nekoć je simbolizirala ogorčenost zbog izdaje.

Tajna ljubav i tračevi

Jezik cvijeća polako je zaboravljen, no dio njegove simbolike zadržao se u čak i danas uvriježenim običajima pa se crvena ruža i dalje smatra simbolom strastvene, romantične ljubavi, a žute se ruže nikad ne poklanjaju osobi koja žaluje.

Osim crvenom ružom, romantična ljubav se izražava crvenim karanfilom, bijelim čista i iskrena, no ružičastim se izražava majčinska ljubav.

Žutim se, pak, izražava razočaranje, a prugastim odbijanje (eto sad znate kako ufino odbiti nekoga tko vam je poslao ružu, a nije vam baš 'napet').

Narančasti ljiljan i žuti iris simboliziraju strast, bijeli jorgovan prvu ljubav. Bijeli zumbul dat ćete nekome koga smatrate dražesnim, a žuti kad izražavate ljubomoru. Gardenija je simbol tajne ljubavi, zato dobro gledajte tko se okolo šeće s buketom gardenija, možda 'nanjušite' sočan trač.

Gerberi i ivančice simboliziraju nevinost i čistoću. Bijelom krizantemom izražava se odana ljubav, a žutom ćete onome koga volite poručiti da vas je uvrijedio. 

Ako ste pravo zlopamtilo pošaljite mu jedan žuti narcis, vjeruje se da privlači nesreću. Cijeli buket, međutim, predstavlja sreću i obilje.

I drugom se cvijeću mijenja značenje ovisno o broju, no zadržimo se na ružama, lakše ćete zapamtiti. Primijetit ćete da se iz ljubavi poklanja i parni broj cvjetova, u nas rezerviran za žalosne prigode.

Značenje u brojevima

Jednom se ružom izražava ljubav na prvi pogled, a kad se daje nakon više godina veze, značenje joj je: 'Još uvijek si ona(j) pravi / prava'.

Dvije ruže znače obostranu ljubav, tri se poklanjaju za tri mjeseca ili godine veze kao poruka ljubavi.

Šest ruža izražava očaranost i znači 'Želim biti tvoj(a)'. Devet poručuje: 'Zauvijek želim ostati s tobom', a deset ih komplimentira: 'Ti si savršen(a)'.

Dvanaest ruža nosi poruku 'Budi moj(a)'. Trinaest, pak, znači: 'Imaš tajnog obožavatelja'.

Petnaest ruža se šalje za ispriku jer znače: 'Uistinu mi je žao', 20 uvjeravaju: 'Vjeruj mi, iskren(a) sam'.

21 ruža poručuje 'Odan(a) sam ti', a 24 su savršen odgovor na 12 i znače 'Tvoj(a) sam'.

25 ruža vrlo jednostavno poručuju 'Čestitam!', a 36 ruža, osim što otkrivaju da imate novca na bacanje, šapuću: 'Potpuno sam lud(a) za tobom'.

Buketom od 40 ruža poručuje se 'Moja ljubav prema tebi je iskrena', a kad poklonite 50 i više ruža poručujete da vaša ljubav, baš poput vaše platne kartice, nema ograničenja.

#CRVENA RUŽA#JEZIK CVIJEĆA#VALENTINOVO

Izdvojeno

08. srpanj 2020 02:34