StoryEditor
Trendlakše je...

Pali li trik za mršavljenje kojem rado pribjegavaju sladokusci? Ako u priču uključite post-it papiriće, rezultat bi mogao biti iznenađujuće dobar

30. siječnja 2020. - 09:21
Shutterstock

Evo nas na kraju siječnja, blagdanske poslastice već su pale u zaborav, no ostavile su podsjetnike. Oko struka, po bedrima, na nadlkticama i podbratku, kako kome. Neki su ih ležerno odlučili ignorirati, no takvi vjerojatno nisu otvorili ovaj tekst. Vas vjerojatno zanima trik koji spominjemo u naslovu, zar ne?

Mržavljenje uz minimum napora sveti je gral svih saldokusaca sklonih debljanju, no, nažalost, u ovom tekstu takvo rješenje nećete naći (jer ga nema). Najbolje što vam možemo ponuditi je 'caka' uz pomoć koje je mnogima, bar tako tvrde, odricanje lakše palo. Pažnju na društvenim mrežama privukao je mladi programer iz Los Angelesa koji je skinuo preko 20 kilograma zahvaljujući, kako kaže, post-it papirićima.

Kako je Yuta Morinaga napisao na Mediumu (popularna platforma za online objavljivanje), odlučio je smršaviti i popraviti krvnu sliku prije nekih godinu i pol dana. Iz hobija se bavi slobodnim penjanjem, pa mu je, tvrdi, bilo cilj biti u što boljoj kondiciji, a bio je i svjestan da se nezdravo hrani te se i po tom pitanju želio dovesti u red.

Zaprepastio se kad je shvatio

Danas priznaje da je ranije jeo previše šećera - tijekom jutra znao bi pojesti i do tri porcije zašećerenih pahuljica, uz svaku kavu pojeo bi kolač, a omiljeni napitak bio mu je zašećereni bubble čaj.  

Najprije je, kaže, počeo pratiti što jede i obrati je pažnju na energetsku vrijednost hrane i količinu šećera. Zaprepastilo ga je, tvrdi, koliko nepotrebnih kalorija unosi svojim načinom prehrane pa se odlučio na modifikaciju jelovnika.

Zašećerenu, prerađenu hranu zamijenio je cjelovitim namirnicama bogatim vlaknima, u prehranu unio više proteina i  povrća... bla bla bla, ovakvu ste priču pročitali sto puta, zar ne?

Sve je to super, ali tko će to izdržati na duže staze, vjerojatno mislite čitajući o Morinaginim zdravim odlukama. E, pa isto je mislio i on. Jedan od najvećih izazova svake dijete, složit će se svi koji su ih isprobali, je ne pokleknuti pred željom za zabranjenim voćem (koje u pravilu nikada nije voće).

Velika utjeha

Što se više trudite ne misliti na hranu koju ne biste smjeli jesti, to vam više pada napamet, zar ne? Morinaga se nije želio mučiti, obećao je sebi da će si dopustiti zabranjene poslastice, ali pod jednim uvjetom: samo subotom. I tako bi svaki put kad bi mu došlo da pojede nešto što ne bi trebao svoju želju zapisao na post-it papirić. Subotom bi te poslastice pojeo. 

- Bila mi je velika utjeha znati da ću si u subotu moći udovoljiti pa sam se u ostatku tjedna lakše pridržavao plana koji sam si zacrtao - navodi Yuta priznajući da je ideju o suboti kao danu kad je zabranjena hrana dozvoljena pokupio iz knjige 4-hour body koja je donijela koncept cheat-day.

https://www.instagram.com/p/B764XlwHyoa/?utm_source=ig_web_copy_link

Cheat-day je u zadnje vrijeme popularan trik prema kojemu je dozvoljeno jednom ili dva puta tjedno jesti hranu koja se inače ne jede. Po čemu se razlikuje od ovog Morinaginog?

Manje stresa

On tvrdi da je ovako unaprijed znao što će moći jesti u subotu te se tome veselio i nije imao dojam da je pretjerano ograničen, što mu je, vjeruje, otklanjalo veliki dio stresa. Priznaje ipak da subotom ne bi 'potamanio' sve s popisa jer bi nakon dvije-tri stvari već bio sit.

Osim toga, ograničenja se nije držao u posebnim prilikama kao što su večere s prijateljima, putovanja i blagdani, no pazio je da uoči takvih 'skretanja s puta', kako ih naziva, jede manje i laganije. 

- Želio sam imati dojam da i dalje uživam u životu. Ne volim zabrane - zaključuje.

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 06:15