StoryEditor
Trendzanimljiva tehnika

Ovaj neobičan oblik kave stekao je brojne poklonike, jeste li ga već kušali? Mnogi ga brkaju s omiljenim napitkom, evo kako ga napraviti kod kuće

Piše Tea Sumić Miletić
12. veljače 2020. - 13:26
Shutterstock

Ovo nije za nestrpljive. Priprema se dugo, pažljivo, 12 sata i duže, čak i cijeli dan. Veliki je 'plus' što se nećete opeći. Minus što košta dvostruko više od prosječnog espressa. Jeste li već probali cold brew, poseban oblik kave koji u zadnje vrijeme postaje sve popularniji. Mnogi ga brkaju s ledenom kavom (ice-coffee), no zajedničko im je tek to što nisu vrući. 

Cold brew se radi s mlakom, čak i hladom vodom. Svježe mljevena kava se namače navedeni broj sati kako bi se iz zrnja izvukla aromatična ulja, šećeri i kofein, a potom se tekućina pažljivo filtrira. Kako nema izlaganja visokoj temperaturi, ovakva kava je sasvim drugačijeg okusa i teksture.

Pitka je, lijepo 'klizi' i nema kisele note poput turske ili espresso kave, a iz istog razloga lakše 'pada' na želudac. Neki joj, doduše, zamjeraju nešto blaži okus od obične kave.

Pripremiti je možete i sami, trebat će vam vrč i nešto za pritiskanje, no postupak je jednostavniji uz 'french-press' kafeterija poput ove u gornjoj objavi s Instagrama.

U kafeteriju stavite oko 130 dekagrama mljevene kave i oko 8 decilitara mlake vode, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji barem 12 sati. Ako je vaša kafeterija manja, prilagodite količine, ali se držite ovog omjera. Nakon što je kava odstajala navedeni broj sati, lagano pritisnite prešu.

Stiščite dok kava ne dotakne dno preše. Zbunjeni? Jasnije će vam biti nakon što pogledate ovaj video.

 

Evo vam još jedan 'plus': ovu kavu možete pijuckati dok vam ne dosadi, možete ju dodati vrućem mlijeku kad se zaželite toplog napitka, možete ju miješati s alkoholnim pićima, preliti preko sladoleda, kako god vam se svidi.

#COLD BREW#KAVA

Izdvojeno