StoryEditor
Trendhappily ever after

Nije sve u romantici, ovih šest navika ključno je za dug i idiličan brak. Znate li kako prepoznati sretne supružnike?

Piše I.T.
10. veljače 2020. - 22:00
Shutterstock

Mnogi su recepti i savjeti za uspješan brak, no ono oko čega ćemo se svi složiti jest da je za sretnu i dugovječnu bračnu zajednicu najvažnije razumijevanje, strpljenje, kompromis i povrh svega ljubav. Možda ćete pomisliti: "lakše reći nego napraviti", no svaki put kada uložite dodatni trud u svoj odnos i sami ćete to potvrditi.

Iako nas uz pojam braka uglavnom vežu pozitivne misli i emocije, jedno je sigurno - održati brak zdravim i uspješnim nije lako. Za kvalitetan odnos potrebno je puno davanja i primanja, a ni tada nemamo sigurnost da će stvari teći glatko kako smo zamislili. U tim situacijama bitno je ne predati se i nikada ne odustati olako.

NY Daily News u istraživanju o uspješnosti brakova otkrio je sljedeće: "Sretniji brakovi obično su inspirirani zdravijim navikama i poticanjem jedni drugih na bolju medicinsku njegu. Oni bolje spavaju, manje piju i podržavaju jedni druge nakon stresnog dana."

U nastavku vam donosimo šest navika, u koje se zaklinju dugogodišnji bračni partneri, a vjerujemo da ćete i vi imati neki koristan savjet za podijeliti.

Svatko ima svoje interese i hobije

Iako ste vjenčani, ne znači da sve morate raditi zajedno. Sretni parovi nerijetko imaju svoje osobne interese i načine zabave. I jedno i drugo na taj način imaju vrijeme za sebe unutar kojeg mogu cijeniti i njegovati ono što ih ispunjava. Na taj način ne osjećaju da su izgubili dio sebe, a na kraju dana mogu zajedno podijeliti iskustva koja su proživjeli.

Uvijek su podrška jedno drugome

Ovo potpisujemo slavnom izrekom Friedricha Nietzschea: "Nesretne brakove ne stvara nedostatak ljubavi, već nedostatak prijateljstva!"

Brakovi koji su zasnovani na temeljima prijateljstva, zasigurno će odoljeti vremenu. Autorica John Dufresne to vidi na ovaj način: "Lako je prepoznati ljude u sretnom braku. Oni stječu osobine jedni drugih. Počinju izgledati slično i ponašati se. Oni se dive jedni drugima i, prirodno, žele postati ono što njeguju i cijene.

Pružaju zadovoljstvo jedni drugima

Ako ste odmah pomislili na fizičku prisnost, morat ćemo vas razočarati jer to nije ono na što smo mislili. Sretni parovi, za početak, daruju svoje vrijeme jedno drugome.

Oni se povremeno čuju i kada nisu zajedno, dijele posebne trenutke jedni s drugima i trude se da sitnice dobiju na vrijednosti i bez nekog bitnijeg razloga. Oni kući donose cvijeće i slatke deserte na običan dan. Također, oni za svog partnera ili partnericu čine i stvari koje drugoj polovici i nisu najdraže kako bi ih poštedjeli.

Stavljaju jedno drugo na prvo mjesto

Čak i kada djeca stignu u zajednicu, od krucijalne je važnosti da partneri stavljaju jedno drugo na prvo mjesto. Samo tako, oboje će se osjećati dobro i moći će podizati svoju obitelj. Na kraju dana ipak će njihov odnos biti ono što je najbitnije i što ih gura naprijed.

Posao i sve druge svakodnevne stresne situacije nerijetko znaju utjecati na raspoloženje pa i odnos bračnih parova, a partneri koji ustraju u zajedničkim trenutcima opuštanja i nježnim razgovorima na kraju teškog dana dokaz su da i ovakve situacije imaju visoku emotivnu vrijednost.

Imaju odvojene grupe prijatelja

Sretni parovi tvrde da je od iznimne važnosti imati svoj krug prijatelja koji nije dio njihove bračne zajednice. I kada partner ili partnerica putuje, izlazi ili ide na neka događanja sa svojom grupom prijatelja, ne bi smjelo biti ljubomore u braku. Jer na kraju dana, ipak će njih dvoje biti zajedno kod kuće i dijelit će svoja iskustva.

Dugogodišnje sretne veze temeljene su na povjerenju i uzajamnom razumijevanju. Upravo zbog toga, druženje s drugim ljudima ne stvara im probleme.

Nikada ne žrtvuju svoj odnos 

Razvod nije opcija kojoj se olako pristupa. Život je putanja s usponima i padovima, no kada znate da ste se vezali za svoju srodnu dušu, sve se može pokazati lakšim i boljim. I nikada, ali nikada ne donosite samostalne odluke, već razgovarajte, svađajte se i dogovarajte. Vjerujte, na kraju će vam biti drago.

#BRAK#BRAčNE NAVIKE

Izdvojeno