Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

Koronavirus
StoryEditor
Trendraskošno dekadentno

Imamo recept za domaću verziju najpoznatijih čokoladnih pralina, vrlo je jednostavan, donosimo i trik uz koji glazura postaje neodoljivo hrskava 

Piše Tea Sumić Miletić
27. veljače 2020. - 09:14

Volite li i vi one prekrasno čokoladne, hrskave i kremaste praline, znate one u zlatnoj foliji, pokušajte ih napraviti sami jer imamo recept za pet. Recept nije zahtjevan, a trud koji treba uložiti u izradu itekako će se isplatiti jer rezultat je fantastičan.

Kad zagrizete u svojih ruku djelo, osim čokoladnog savršenstva osjetit ćete fine arome karamele i badema, a poseban će užitak biti hrskava čokoladna glazura za koju ćemo vam otkriti slastičarski trik.

A sad evo i recepta.

Hrskave čokoladne praline

100 grama lagano tostiranih badema

100 grama meda ili kokosovog nektara ili javorovog sirupa

1 žličica arome vanilije

150 grama fino nasjeckane tamne čokolade

malo soli 

200 grama tamne čokolade 

50 grama nasjeckanih lagano tostiranih badema

30-ak cijelih tostirnih lješnjaka

100 grama badema, med, vaniliju i malo soli stavite u posudu debljeg dna, zgrijavajte na umjerenoj vatri i miješajte. Kad zamiriše na karamelu, i postane zlatnožuto mknite s vatre i izlijte u posudu za pečenje obloženu masnim papirom. Pustite da se ohladi pa razlomite i usitnite u blenderu.

Otopite nasjeckanu čokoladu pa joj dodajte mljeveni krokant. Pustite da se stisne pa oblikujte kuglice stavljajući svakoj u sredinu tostirani lješnjak.

Ostavite ih da se ohlade u hladnjaku dok napravite glazuru. Možete ju napraviti na jednostavan, uobičajeni način, tako da čokoladu otopite na parnoj kupelji i dodate joj nasjeckane bademe, no mi vam predlažemo da postupite poput vrhunskih slastičara.

Evo kako se radi hrskava čokoladna glazura.

Polovicu čokolade fino nasjeckajte, stavite u posudu debljeg dna i otopite. Uz pomoć slastičarskog termometra provjerite temperaturu otopljene čokolade, trebala bi biti iznad 118 stupnjeva Fahrenheita (47,7 Celzija). Nemate li termometar nije strašno, no uz njega ćete sigurni da je temperatura točno onakva kakva vam treba, a kod ovog postupka to je poprilično važno.

Pričekajte minutu, dvije pa dodajte ostatak čokolade natrgan na komade i promiješajte da se otopi. Temperatura bi trebala biti između 88 i 90 stupnjeva F, odnosno 31-32 Celzija, ako je tako, vaša čokolada je temperirana i spremna je postati hrskava čokoladna glazura. No najprije joj dodajte nasjeckane bademe.

Dobro promiješajte pa uz pomoć dviju vilica umačite praline. Slažite ih na masni papir i ostavite da se glazura stisne. 

Ako vas je opisani postupak temperirana ostavio u 'tupilu od nekuženja', pogledajte video koji donosimo u nsatavku.

 

#čOKOLADNE PRALINE#TEMPERIRANJE čOKOLADE

Izdvojeno