StoryEditorOCM
TehnologijaLova iz dubaija

Splitskom start-upu Parklio stigla investicija od čak pet milijuna dolara za  ‘parking barijere‘

25. ožujka 2020. - 15:09

Split Tech City objavio je sjajnu vijest. “Parklio”, jedan od članova tog udruženja splitske tehnološke zajednice, dobio je investiciju vrijednu pet milijuna dolara. To je dosad, kažu u Split Tech Cityju, najveća investicija u neki hrvatski startup sa splitskog područja te jedna od najvećih investicija u hrvatske startupove uopće.

Splitski startup, pokrenut prije nekoliko godina, postaje multinacionalna kompanija! Širi se tržište, povećava proizvodnja, otvaraju nova radna mjesta. Njihov proizvod, pametna parking barijera, prepoznata je na globalnom tržištu, i od investitora, i od korisnika.

Uz sve to, “Parklio” ekipa ostaje raditi u Splitu.

Priče poput ove rijetke su u hrvatskom gospodarstvu, a kad je riječ o mladima okupljenima oko ovog projekta, još je više na cijeni to što imaju svoj pametni proizvod, što je njihovim znanjem i inovativnošću stvoren novi proizvod tražen u svijetu, što su bili uporni i nisu odustali od proizvodnje i svoje vizije ni onda kad im nije bilo lako.

“Parklio” je odnedavno u novom uredu na splitskim Stinicama, zaposleno ih je trenutno 13, a uskoro će taj broj biti povećan. Upravo je otvoreno sedam pozicija za nova radna mjesta, a bit će ih još. Dočekali su nas veselo raspoloženi, a kako i ne bi. Trud im se isplatio, čeka ih puno posla, ali prevladali su početne poteškoće u razvoju i sada mogu lakše gledati u budućnost.

Osnivači tvrtke i pokretači “Parklio” projekta su Dario Boras, koji je i direktor tvrtke, Karlo Gašpar, Marko Smoljo, svi 28-godišnjaci, i tri godine mlađi Josip Labrović. Za vrijeme našeg posjeta Marko je bio na putu, a Dario, Karlo i Josip ispričali su priču o počecima i razvoju svog poslovanja.

Sva četvorica bili su studenti Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu. Trojica na studiju računarstva i jedan na studiju elektronike.

Početak na FESB-u

- Počeli smo još na FESB-u prije šest godina. Profesori su nam omogućili da radimo u jednom laboratoriju na fakultetu, ujutro smo dolazili prvi, čim se fakultet otvarao, još prije sedam sati, a odlazili bismo u kasnim večernjim satima. Kad smo završili fakultet morali smo potražiti drugi prostor, pa smo prvo radili u Karlovu stanu, pa u mome stanu, nakon toga smo uspjeli naći ured od 12 kvadrata u Kopilici, zatim od 16 kvadrata, pa 30, onda smo išli na Klis, gdje nam je Općina Klis ustupila 300 kvadrata prostora i sad smo, prije nekoliko tjedana, došli u ovaj prostor – kazuje nam Dario koji je programer, kao i Karlo i Marko. Jednom prilikom, dok su radili u laboratoriju na FESB-u, zatrebala im je pomoć i uskočio je Josip, tada student elektronike, koji je učas riješio problem.

Kažu nam da im je uvijek bilo zanimljivije raditi hardware, premda su jedno vrijeme radili i software, odnosno bavili se izradom web stranica i aplikacija. Ali za njih je hardware puno izazovniji, tehnički zahtjevniji i kompleksniji. Kad su 2016. prvi put na sajmu SASO u Splitu predstavili svoju parking barijeru, posjetitelji sajma odmah su bili za nju zainteresirani. Postala je hit i od tada nakon sajma sve svoje znanje, vrijeme i novac usmjerili su u razvoj i proizvodnju “Parklia”.

- Tko god je radio hardware zna koliko je skup, morali smo dignuti kredit kako bismo mogli kupiti metalne dijelove za barijeru, i to osobno, jer na firmu nismo mogli. Razvijali smo proizvod dvije godine i shvatili da moramo dobiti financijsku injekciju ako želimo dalje to komercijalizirati. Tada startup scena u Splitu uopće nije postojala, jedina šansa za investiciju je bila putovati i “pitcahti“ s nadom da ćemo upoznati pravu osobu u pravo vrijeme i tako smo išli na natjecanja po Hrvatskoj i okolici. Dobivali smo pozitivne ocjene, osvajali nagrade, ali i dalje u Hrvatskoj nismo imali šanse za privući ozbiljnije novce - kazuju nam o počecima.

A onda je došla prekretnica. Natjecanje “Get in the Ring” 2017. održano je prvi put u Hrvatskoj u Zagrebu. To svjetski poznato natjecanje pokrenula je nizozemska zaklada s ciljem spajanja inovatora s investitorima, odnosno povezivanja talenta, stručnosti i kapitala. Te 2017. Dario Boras je u ime “Parklio” tima predstavio u finalu natjecanja u Hrvatskoj, u pravom boksačkom ringu, pametnu parking barijeru, odnio pobjedu i osvojio odlazak na globalnu scenu u Singapur.

Najbolji od devet tvrtki u svijetu

Nakon natjecanja “Get in The Ring” u Zagrebu javljaju im se investitori, posebno izdvajaju ulogu Igora Salopeka, hrvatskog poduzetnika s uredom u Slovačkoj, koji ih je spojio s dvojicom investitora kojima je projekt zanimljiv i vide budućnost u njemu. Potom lete u Singapur na završni dio globalnog natjecanja “Get in The Ring”, koje je inicijalno počelo s pet tisuća startupova iz cijelog svijeta, a u završnici se okupilo njih 500. Samo po šest najboljih u tri kategorije predstavljalo se u finalnoj borbi u ringu. “Parklio” je bio finalist, u kategoriji startupa bez investicije proglašen je drugim najboljim startupom na svijetu.

- “Get in The Ring” nam je baš bio vjetar u leđa – ističe Karlo Gašpar.

U Singapuru su dobili nekoliko ponuda investitora, a i tamošnja vlada im je nudila odlične uvjete za preseljenje u Singapur i razvoj proizvoda, ali odlučili su ostati u Hrvatskoj, u Splitu, i nakon povratka potpisali ugovor s investitorima, s kojima su razgovarali nakon pobjede u Zagrebu. Zatvorili su “seed“ rundu investicije od 200.000 eura i tada počinje “Parklio” bajka.

Nakon toga pokreću proizvodnju parking barijera, uče na pokušajima, napreduju i razvijaju paletu proizvoda, jačaju svoj tim, povećavaju proizvodnju, šire tržište na 35 zemalja. Zadnje dvije godine uspješno posluju, zdravo rastu i s time su bili sasvim zadovoljni.

Ali onda im se preko Linkedina javio poduzetnik Jamil Shinawi iz Dubaija. Pokazao je interes za “Parklio”, počeli su razgovarati, otišli su u Dubai i danas bi se moglo reći da je sve ostalo povijest. Razgovori, kontakti, ugovor i rukovanje koje je značilo pet milijuna dolara investicije. Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) odabrali su ih među devet tvrtki u svijetu za koje su bili zainteresirani, a koje se bave rješenjima za parking.

Razgovori s investitorima iz UAE-a započeli su prošle godine, a sada su sve finalizirali. Upravo otvaraju ured u Dubaju, šire se na zemlje Bliskog istoka, već su ostvareni kontakti u Saudijskoj Arabiji i Egiptu.

- Malo startupa uspije, realno jedan posto u Hrvatskoj. Napravili smo veliki iskorak s ovom investicijom na razini grada i države i nadamo se da ćemo poslužiti kao primjer da u Splitu postoje mladi i talentirani ljudi u koje vrijedi ulagati. Teško je prebrojiti broj neprospavanih noći i stvari kojih smo se odrekli da budemo danas tu gdje jesmo i uvijek ćemo nastojati pomoći drugima sa savjetima kako bi učili na našim greškama i izbjegli trnovit put koji smo mi prolazili. Mi sebe još ne nazivamo uspješnima, ali vizija nam je kristalno jasna. Naša vizija je potpuna dominacija parking tržištem. Ono je ogromno, nitko ne drži niti jedan posto tržišta, a mi želimo 50 posto na razini Europe. Nakon toga želimo otvoriti i Ameriku. Mladi smo, ambiciozni. Europa je tek početak. Iz nule smo zajedničkim snagama stvorili tvrtku koja danas ima valuaciju veću od 100 milijuna kuna i tek počinjemo, stvaramo nešto jako veliko iz malog Splita – kažu mladi poduzetnici.

Pitamo ima li itko u svijetu slično rješenje, odgovaraju da je to teško reći, uvijek postoji nešto slično, ali u kontekstu kvalitete, cijene, prisutnosti na tržištu i tehnologije smatraju da su najjači.

Digitalni ključevi

A kako funkcionira “Parklio” pametna parking barijera koja čuva parkirno mjesto? Pojašnjavaju nam kako “Parklio” proizvodi barijeru, elektroniku i mobilnu aplikaciju. Barijera je uređaj na koji se spojite pomoću mobilne aplikacije koju možete besplatno skinuti na svoj pametni telefon. Uz pomoć te aplikacije, moguće je dijeljenje digitalnih ključeva s članovima obitelji, prijateljima, gostima, itd.

Primjerice, jedno parkirno mjesto dijele tri člana obitelji, imaju jednu barijeru, a digitalni ključ koji radi samo na toj barijeri dijele vremenski neograničeno. Kad im u goste dođe neki prijatelj, mogu s njim podijeliti ključ na nekoliko sati ili koliko već vremena treba. Ili, ako netko dođe u posjet nekoj tvrtki, može se parkirati na parkirno mjesto tako da se barijera spusti kad posjetitelj dobije ključ na koji sat, koliko će biti na sastanku.

Uz sve to idu i komplementarni proizvodi koje razvijaju kako bi se imala kontrola nad cijelim parkingom. Od početka su imali jednu širu sliku, ne samo napraviti proizvod za čuvanje parkirnog mjesta već stvoriti integrirani sustav kako bi se u svakom trenutku moglo administrirati cijelo parkiralište i imati uvid u sve potrebne informacije. Zanimljivo je istaknuti da barijera ima bateriju koja se puni solarnom energijom.

Kažu nam da im je dosad bio problem zadovoljiti potrebe tržišta, a nova investicija omogućit će im proizvodnju 2000 barijera u jednoj smjeni mjesečno. Dosad su bili najviše fokusirani na vanjska tržišta, a izgledno je i da će se pametna parking barijera sada više koristiti u Hrvatskoj.

Najvažniji je dobar tim

NI TEHNOLOGIJA NI NOVCI...
Najvažniji je dobar tim

- Pomoći ćemo svima savjetom, ali da ćemo nekome reći moraš tako, nećemo. Svatko ima svoj put. Da dođete do ove točke treba dobar tim. Prolazili smo mi u počecima kroz poslovne poteškoće, ali uvijek smo jedan drugoga podržavali. Ključna je podrška i međusobno povjerenje. Kad bi jedan od nas malo pao, drugi bi ga digli. Tim je uvijek bio broj jedan za nas, ni tehnologija ni novci, samo tim – ističu osnivači 'Parklia'.
Uz njih četvoricu u timu su još Ante Barać, Mario Ercegovac, Nikolina Žurić, Dora Ćapin, Karla Goleš, Ante Koceić, Ilija Vrbatović, Zvonimir Maglica i Dean Vrbatović.
Najstariji zaposlenik 'Parklia' ima 31 godinu.

Ljubimica Stella

Ljubimica Stella
Članica tima koju svi žele čuvati je Stella, koju je Dario doveo u tvrtku. Kad je Dario na putu, lista onih koji se žele brinuti o malom francuskom buldogu je poprilično duga.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 17:00