StoryEditorOCM
StilGorski kotar

Kao da smo zakoračili u bajku

Piše Sponzorirani sadržaj/Tanja Šimundić Bendić
2. listopada 2023. - 09:00

Jer oni su u svemu toliko drugačiji od drugih... Jer u Gorskom kotaru možete preko ljeta noću spavati pod dekicom, dok se na obali udaljenoj tek nekih pola sata vožnje noću muče pod visokim temperaturama. Jer ovdje se svaki dan ima nešto zanimljivo pogledati i tako cijeli odmor provesti uživajući u savršenoj gorskoj prirodi. Jer se u Gorskom kotaru toliko dobro jede da biste ga cijelog s njegovom gastronomijom i ponudom ponijeli doma. Evo odgovora na pitanje zašto toliko ljudi posjećuje goranski kraj, već nekoliko godina IN destinaciju. A onda svoje dojmove s osobitim uživanjem prenose drugima. Jesen je stigla, dunjo moja, goransko se lišće počelo mijenjati u sve tople boje, crvenu, žutu, smeđu. U gatoru Hrvatskih šuma pokraj njihova Pansiona Lovački, na vrhu Delnica, iz čijeg vidikovca puca fantastičan pogled na planine, grad u udolini, jeleni lopatari i njihove košute bez straha promatraju brojne posjetitelje.

image
Nikola Vilic/Cropix

Dolaze do ograde, manekenski se namještaju u poze, dok s druge strane ljudi škljocaju aparatima hvatajući najbolje selfije. O da, vidjeli smo i Bambije, kao iz slikovnice, s pjegicama na leđima, imamo osjećaj kao da smo ušli u bajku. Odavde možete krenuti na sve strane, do vidikovaca, izletišta, jezera, planina, nacionalnog parka, izvora, špilja... Što staviti na listu od tolikog izbora, kako sve pohvatati? Savjet nam je dala Marina Maršić, voditeljica Pansiona Lovački Hrvatskih šuma:

- Gorski kotar zadnjih nekoliko godina bilježi veliku navalu gostiju, toliko da je u nekim razdobljima gotovo nemoguće pronaći smještaj. Zanimljivo je kako u svim godišnjim razdobljima ovaj kraj nudi nevjerojatne scenarije, brojne aktivnosti, od šetnja u prirodi, do snježnih radosti u zimskim danima. U krugu do 20-ak minuta vožnje od Delnica kao polazišta nalazi se kanjon Kamačnik u kojem možete doslovce cijeli dan uživati. Centar mu je 3,5-kilometarska šetnica oko koje se pruža savršena priroda, šume, tratine, rijeka s brzacima, mostićima, na kraju s predivnim izvorom. U blizini se nalaze i Vražji prolaz i Zeleni vir, špilja Vrelo, NP Risnjak, Lokvarsko jezero, jezero Bajer, Lepenica, Pokroš. Imamo i Dolinu leptira, park šumu Golubinjak... Ma ni deset dana vam ne bi bilo dovoljno za obilazak svega onoga što Gorski kotar ima - veli Marina.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Šume o kojima brinu Hrvatske šume pune su tematskih staza, a tu su i njihovi djelatnici koji će vam rado odgovoriti na sva pitanja. Preporučit će vam ljetno kupanje u rijeci Kupi, na čija kupališta domaći stalno dolaze. Usmjerit će vas i na ostale atrakcije, vedute rijeke Dobre, Čabranke, jezera u kojima se također možete kupati, voziti brodićem ili hvatati ribe.

- Svakako bih preporučila i obilazak naše kraljice šume, jele stare 226 godina, impozantne visine od 42 metra i opsega 4,43 metra. O njoj Hrvatske šume vode posebnu brigu. Gorski kotar je lijep ljeti onako sav zelen i bujan, predivan je zimi kada ga snijeg pospe, obijeli, otvori njegove staze i sanjkališta. Autocesta nas je približila svima, a to se odrazilo i na goste koji i kod nas traže sobu više. Imamo jako puno Dalmatinaca koji su nam već nekoliko godina vjerni gosti – kaže.

image
Nikola Vilic/Cropix

A ono što je sada osobito za Gorski kotar su jeleni, koji se skrivaju u šumskim prostranstvima. Kroz organizirana vođenja iz šumskih čeka mogu se uočiti ujutro oko pet sati ili u sumrak kada izađu iz svojih dnevnih boravišta. Nenad Vančina, voditelj Odsjeka za lovstvo Hrvatskih šuma, kaže nam kako mogu biti težine do 150, čak i do 200 kilograma, visine su do dva metra, dužine isto toliko. A još kada im se u mjeru uzme i raskošno rogovlje, onda dimenzije postaju prilično impozantne. Sredinom rujna počinje njihova rika, to je atrakcija koju organizirano uz pratnju vodiča nude u NP Risnjak.

- Gorski kotar je dom triju velikih zvijeri - vuka, risa i medvjeda. Tu su i jeleni koji rikom prijete borbenoj konkurenciji, označavaju teritorij, ali i pokazuju vodstvo svojim košutama. Rika je pokazatelj njihove snage i moći. Upravo je ona i potaknula organiziranje natjecanja u rikanju, koji je ove godine dobio i svog prvog državnog prvaka. Uz jelene, u NP Risnjak mogu se organizirano promatrati i divokoze. Brojni nam ljudi dolaze zbog lova. Domaći, među njima puno Dalmatinaca, više favoriziraju onaj na jelene. Strancima je draži lov na medvjede – veli Nenad.

image
Duje Klaric/Cropix

U Pansionu Lovački Hrvatskih šuma uživali smo i u gastronomiji baziranoj na lovačkim specijalitetima, mesu divljači pripremljenom na razne načine, desertima sa šumskim plodovima. Gladni otići nećete, dobro je poznato da su porcije ovdje obilate. A vratit ćete se garant opet. Pitamo Marinu što je forte njihove ponude.

- Naše guste juhe, divljač na lovački s domaćim knedlama, hit jelo gulaš od mesa divljači, wild burger, štrudle i palačinke sa šumskim plodovima, pjenice od šumskog voća. Goranski kraj nudi i kobasice i pršut od medvjeda, vepra, jelena, sir škripavac, štrudlu od borovnice, rolate, jela od bundeve, aromatične likere, marmelade... – znakovito nas za stol vodi Marina, a onda nam otkriva recepte Pansiona Lovački.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Nakon uživancije slijedi opet niz novih atrakcija, dan treba što više iskoristiti. Preporučujemo posjet obližnjoj Staroj Sušici i starom zdanju koje svi odmilja nazivaju “Dvorac Harryja Pottera”. Znate li da se ovdje organizirano odvija dječja Škola magije? Kada smo tu, obvezno ćemo obići Muzej velikih zvijeri, jedan od hitova Gorskog kotara. Četvrtkom se u Delnicama organizira lokalni sajam na kojem se može naći puno domaćih proizvoda. Ostavite vremena i za skoru bundevijadu, planirajte novogodišnji podnevni doček u Fužinama. Posjetite i jednu od hit zimskih atrakcija, gostovanje kod delničke Bake Mraz u njezinu selu. Joj, nismo vam i ovo rekli, Petehovac, u zimskom razdoblju poznato delničko skijalište, postalo je nova baza Filmskog festivala, do sada održavanog u Motovunu. I filmaši su uočili ljepotu ovog kraja.

 

Lovačka juha

image


 

Nikola Vilic/Cropix

Sastojci:

kapula

pola kilograma jelenjeg buta

sol, papar

Priprema:

Izdinstati kapulu, nakon toga meso na kockice. Kada se izdinsta, dodati vodu i pustiti da se meso ukuha i omekša. Po potrebi zgusnuti. Začiniti, poslužiti s krutonima.

 

Gulaš s lovačkim knedlama

image
Nikola Vilic/Cropix

Sastojci:

kilogram mesa divljači

pola kilograma kapule

1 veća mrkva

začini kopar, majčina dušica

Za knedle:

češnjak

kruh

prepržena panceta

krušne mrvice

petrusimul

jaje

Kao dodatni umak

žlica marmelade od šumskog voća

kriška naranče

Priprema:

Kapulu izdinstati, dodati naribanu mrkvu, nakon toga meso narezano na kockice. Nakon što se meso izdinsta, dodati vodu, začiniti i pustiti da se kuha. Po potrebi zgusnuti naribanim krumpirom. Kao prilog poslužiti knedle od kruha punjene preprženom pancetom i kapulom povezane jajem i krušnim mrvicama. Poslužiti uz žličicu marmelade od šumskog voća.

 

Pjenica od šumskog voća

image
Nikola Vilic/Cropix

svježi sir

borovnice

šlag

Priprema:

Svježi sir smiksati štapnim mikserom, dodati borovnice, smjesu opet smiksati. Ukrasiti šlagom.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2023 09:13