Znači li za vas to što je petak da na jelovnku ne smije biti meso, imamo vam odličnu bezmesnu ideju za jednostavan, a ukusan ručak. Zašto ne biste napravili fine polpetice od starog kruha i pikantnog sira u umnaku od rajčice? Svakako je bolje od obične manistre na pome, ali zemlja porijekla oba jela je ista: Italija.
Ovo se jelo zove Pallotte cacio e ova (okruglice od sira i jaja) i nije nam jasno kako nije steklo veću popularnost kad je tako praktično, ukusno je zgodno za iskoristiti stari kruh. Stari, po mogućnosti od jučer, to je ključno za uspjeh.
Priprema jela je vrlo jednostavna, no morat ćete pripaziti na jednu stvar: nakon što balotice ubacite u umak od rajčice, smanjite vatru kako uslijed jakog vrenja ne bi popucale i nipošto ih nemojte miješati, da se ne bi raspale. Cilj je da samo lagano upiju aromu umaka od rajčice.
Pallotte cacio e ova
Sastojci
300 g dan starog kruha bez kore
200 g pecorina romana
100 g parmezana
150 ml mlijeka
3 jaja
1 režanj češnjaka
sjeckani peršin
sol, papar
Umak od rajčice:
800 g cijelih rajčica ili pelata
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
nekoliko listova bosiljka
Priprema:
Najprije napravite umak od rajčice. U široku, plitku tavu ulijte nekoliko žlica maslinovog ulja i usitnjeni češnjak. Pirjajte na laganoj vatri dok ne poprimi zlatnu boju, a potom dodajte rajčice i bosiljak. Dovedite umak do vrenja, zatim smanjite vatru i pustite da se lagano kuha dok pripremate pallotte.
Stavite kruh u sjeckalicu i pulsirajte dok se ne usitn, ili ga jednostavno natrgajte rukama (ne mora biti previše sitno). Premjestite kruh u zdjelu, dodajte mlako mlijeko i dobro promiješajte, a zatim rukama stisnite kruh kako biste ga povezali. Dodajte ribani sir, promiješajte, a kad se smjesa sjedini, dodajte i lagano ratmućena jaja. Umiješajte nasjeckani peršin, češnjak, papar po ukusu i tek prstohvat soli (sir i kruh su već dovoljno slani).
Miješajte smjesu rukama dok ne postane glatka i kompaktna. Pokrijte zdjelu i stavite je u hladnjak na otprilike 30 minuta.
Nakon 30 minuta oblikujte smjesu u pallotte (želite li biti precizni, koristite vagu, a svaka kuglica neka bude teška oko 70 grama).
Zagrijte ulje u velikom loncu na otprilike 165 °C. Pržite pallotte u manjim turama (nemojte ih stavljati previše odjednom kako se ulje ne bi ohladilo), dok ne postanu zlatno-smeđe. Vadite ih šupljom žlicom i stavite na tanjur obložen papirnatim ubrusima kako bi upili višak masnoće.
Kušajte umak od rajčice i dodajte malo soli ako je potrebno. Ubacite pallotte u umak i kuhajte na laganoj vatri još desetak minuta. Nemojte ih miješati kako se ne bi raspale. Isključite vatru i odmah poslužite jelo, po želji s dodatkom ribanog sira.
Komentari (0)
Komentiraj