StoryEditorOCM
Slanohit tehnika

Najmekši kruh koji danima ostaje svjež i prozračan poput oblaka: tajna je u sastojcima i u ovom detalju, mijenja sve!

Piše T. S. M.
26. siječnja 2025. - 11:54

Ako vaš domaći kruh nikad nije onoliko mekan koliko biste željeli, možda je vrijeme za promijeniti recept po kojem ga pravite. Mi vam predlažemo vrlo drastičan zaokret i to prema istoku.

Jeste li ikad čuli za japanski mliječni kruh? Na društvenim ste ga mrežama mogli primijetiti pod terminima japanese milk bread i Hokkaido milk bread i vidjeti kako je nevjerojatno mekan i pahuljast.

Svoju osobito nježnu teksturu duguje posebnoj tehnici koja se naziva metodom tangzhong, a predstavlja kuhanje brašna, mlijeka i vode u gustu pastu. Tajna je u tome da se ovim postupkom želatinizira škrob iz brašna, a dobivena pasta ima snažno svojstvo zadržavanja vode, što rezultira vlažnim i mekanim kruhom koji ostaje svjež nekoliko dana.

image
Shutterstock

Vrllo je važna i tehnika oblikovanja kruha koja se sastoji od dijeljenja tijesta na tri dijela od kojih se svaki oblikuje u rolicu što kruhu daje pahuljastu, pomalo lisnatu teksturu.

Sve ćete ove finese malo bolje razumjeti kad pogledate video koji slijedi iza recepta. Nije teško, a tko je god savladao ovu tehniku ima samo riječi hvale.

Japanski mliječni kruh

Sastojci:

Tangzhong pasta:

2 žlice brašna
2 žlice vode
4½ žlice mlijeka

Kruh:

380 g brašna
130 ml mlijeka
60 g šećera
3 žlice omekšalog maslaca
2 žlice mlake vode
1 žlica suhog kvasca
1 žličica soli
1 jaje

Dodatno:

1 jaje + malo vode

Priprema:

Pomiješajte kvasac s mlakom vodom i ostavite smjesu da odstoji 10 minuta. 

Sastojke za pastu pomiješajte i kuhajte uz miješanje na laganoj vatri koju minutu dok smjesa ne postane gusta poput kreme i pomalo želatinasta. Maknite je s vatre i ostavite da se ohladi.

Sve sastojke za tijesto osim maslaca stavite u zdjelu, dodajte im pastu i aktivirani kvasac pa miksajte par minuta dok se smjesa ne ujednači.

Dodajte omekšali maslac, žlicu po žlicu uz miksanje srednjom brzinom. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna.

Ostavite tijesto da se diže u zdjeli pokriveno folijom sve dok se ne udvostruči (oko 1,5 sat).

Tijesto podijelite na 3 jednaka dijela, svaki dio spljoštite u pravokutnik pa svakom pravokutniku dulje stranice presavijte prema sredini, a zatim počevši od jednog užeg kraja rolajte tijesto prema drugom dok ne dobijete debeljuškasti valjak. Sva tri valjka posložite u kalup za kruh ostavljajući oko 2-3 cm razmaka između rolica.

Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 1 sat.

Premažite kruh mješavinom vode i jaja pa ga stavite peći na 175 stupnjeva Celzija oko 25-30 minuta. Pustite kruh da odstoji 10 minuta prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
21. travanj 2025 12:15